ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Стобийски еп. Наум за св. Йоан Рилски Чудотворец

19 октомври 2011 04:30, СДС
Стобийски еп. Наум

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ДУХОВНАТА НИ АЛМА МАТЕР, БЛАГОГОВЕЙНИ ОТЦИ, БРАТЯ И СЕСТРИ,

И тази година Бог ни удостои с духовната радост да се съберем за празнично богослужение под купола на този свят храм, посветен на всебългарския закрилник свети Йоан Рилски, където с молитва и песен да го прославим, като стоплим нашите души и сърца с неговата вяра и да се поучим от неговия завет за Божия прослава и за наше спасение.

Благочестието, трудът и жаждата за духовна просвета на нашите предци, съградиха, обновяваха и поддържаха в благолепие това наше старославно духовно учебно заведение – Софийската духовна семинария. Св. Йоан ни привлича молитвено към себе си. Той е ярко светило, което винаги е напътствало нашия народ със своята чудотворна сила в Господния път, който е път на благочестието, светостта и светлината. Когато някоя неволя е спохождала нацията ни, свети Йоан е блясвал като огнен стълб за всяко българско сърце, потърсило молитвената му закрила. Водил е българите по пътя на духовното просветление, за да не погинем в неволята на робството, духовното угнетение и невежеството.

Свети Йоан Рилски полага и началото на иноческото общежитие в родината ни. Той е основоположник на всебългарската светиня - Рилския манастир, в който учениците му се усъвършенствали духовно и книжовно, а сам светителят към края на своя живот се оттеглил в постническо усамотение, оставяйки на своите последователи светъл завет. От неговите мъдри слова и наставления всички ние се поучаваме и до днес. Тях преподобният дал на монасите, но косвено е оставил и на нас, а именно: да пазим светата Православна вяра непорочна и неопетнена от зломислие и идолопоклонство; да се препитаваме с труда на ръцете си и с молитва на уста; да се пазим от сребролюбието - корен на всички злини; да не търсим упование в земни владетели и господари, и да не се надяваме на тях, а да се уповаваме само на Бога; да утвърждаваме вярата на нашия народ; да залягаме непрестанно за своята духовна просвета и нравствена чистота.

Именно тук, в честните двори на Софийската духовна семинария и всички ние, преминали през нейната школа, сме се стремили, доколкото ни стигат силите, да се придържаме към този завет и да се стремим да го изпълняваме.

Тук и вие, нашите следовници, усвоявате преподаваните ви предмети - общообразователни и богословски, но старанието на всички ви трябва да бъде не само за усвояване на знания, но и на добродетелен живот. Под този свещен купол, под покровителството на родния всебългарски закрилник, сутрин и вечер, да пребивавате сред благотворното влияние на евангелските слова, на умилителното пеене и нравоучителните проповеди. Прекланяйки се пред иконите на Спасителя и на Божията майка, да се учите на чистота в помислите, които да съхранят във вашите души и съзнание православната вяра, евангелските добродетели и жертвоготовната любов в служба на Бога и ближния.

Свети Йоан Рилски е образец на свят живот не само за тези, които напускат света, и се уединяват в светите обители за иночески подвиг, но и на всички християни, искрено вярващи в Спасителя. Да погледнем с духовните си сетива към небето, за да видим там всички Божии светци. Да погледнем към българския църковен небосклон, за да видим там сияещите образи на цял сонм родни Божии угодници, които като небесни звезди обкръжават Триединия Бог. Всички те просияли по силата на вярата, любовта и предаността си към Христа, по степента на нравствената си висота, стоят наравно с всички християнски светци, прославили с мъченичеството си Бога още от дълбока древност. На този църковен небосклон блестят образите на св. цар Борис Покръстител, св. Седмочисленици, св. Софроний Врачански, св. Злата Мъгленска, преп. Пасий Хилендарски и много други.

Неслучайно видният Български Охридски архиепископ Теофилакт е въвел и името на св. Йоан Рилски в пантеона на Константинополската църква-майка, давайки му място за прослава в месецослова на православните светци. По-късно е съставено и неговото "народно житие", което го популяризира сред българите и го прави своеобразен "символ на българщината". През ХІV век е написано и житието на светията от многочтимия св. патриарх Евтимий Търновски, пресъздадено с възхищение и от възрожденския просветител йеромонах Неофит Рилски.

Нека всички ние, застанали тук пред чудотворната икона и св. мощи на небесния закрилник и Божии угодник, да отправим и своята обща молитва към преподобния: отче Йоане, Рилски пустиножителю и Чудотворче, бъди ни помощник на нас, които слушаме и проповядваме словото Божие, за да се удостоим с милост и опрощение на греховете, по благодатта и човеколюбието на нашия Господ Иисус Христос.

Преподобни отче Йоане Рилски Чудотворче, моли Бога о нас!

А м и н!

Стобийски еп. Наум, гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия

18. 10. 2011 г.

СДС „Св. Йоан Рилски”

 

 

« предишна новинаследваща новина »