ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

34-ма първокурсници от Софийската духовна семинария бяха постригани за четци, певци и свещоносци на БПЦ

19 октомври 2011 04:44, СДС
Софийската духовна семинария

На 19 октомври Св. Църква празнува паметта на скромния отшелник от Рила, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител – свети Йоан Рилски Чудотворец. В навечерието на големия православен празник, за първокурсниците от І редовен и І паралелен курс на Софийската духовна семинария, носеща името на българския небесен покровител, бе двоен празник. 34-ма първокурсници бяха постригани от Стобийския епископ Наум, гл. секретар на Св. Синод, за четци, певци и свещоносци на Българската православна църква. В притихналата вечер на 18 октомври, в семинарския храм по време на празничната вечерня, оглавена от преосвещения еп. Наум, на когото съслужиха Негово Високопреподобие архим. Дионисий - началник на синодалния Богослужебен отдел, Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Захарий Дечев - ректор на духовната школа и експерт в Културно-просветния отдел на Св. Синод, Негово Високоблагоговейнство ик. Александър В. Георгиев - председател на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий", както и ефимериите свещ. Божидар Маринов и Константин Цанков. По време на вечернята с петохлебие, в чест на празника новопостъпилите семинаристи бяха въведени в първата степен на църковнослужението.

Всеки един от новите иподякони прочете част от апостолско четиво в знак, че започва своето служение в св. Православна църква. Независимо от възрастта – от 14 до над 50 години, всички възпитаници на софийското духовно училище се вълнуваха от отговорния път, по който поемат.

„И тази година Бог ни удостои с духовната радост да се съберем за празнично богослужение под купола на този свят храм, посветен на всебългарския закрилник свети Йоан Рилски, където с молитва и песен да го прославим, като стоплим нашите души и сърца с неговата вяра и да се поучим от неговия завет за Божия прослава и за наше спасение”, каза в словото си Стобийският епископ Наум (цялото слово можете да прочетете в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=53483).

Св. Йоан ни привлича молитвено към себе си. Той е ярко светило, което винаги е напътствало нашия народ със своята чудотворна сила в Господния път, който е път на благочестието, светостта и светлината. Когато някоя неволя е спохождала нацията ни, свети Йоан е блясвал като огнен стълб за всяко българско сърце, потърсило молитвената му закрила. Водил е българите по пътя на духовното просветление, за да не погинат в неволята на робството, духовното угнетение и невежеството, каза още дядо Наум. Той се обърна към семинаристите, препоръчвайки им да пазят в сърцата си мъдрите слова и наставления на св. Йоан, от които всички ние се поучаваме и до днес. Епископ Наум припомни най-важните от тях: „Да пазим светата православна вяра непорочна и неопетнена от зломислие и идолопоклонство; да се препитаваме с труда на ръцете си и с молитва на уста; да се пазим от сребролюбието - корен на всички злини; да не търсим упование в земни владетели и господари, и да не се надяваме на тях, а да се уповаваме само на Бога; да утвърждаваме вярата на нашия народ; да залягаме непрестанно за своята духовна просвета и нравствена чистота”.

На 19 октомври гости на празника на семинарията ще бъдат възпитаници от домовете за деца, лишени от родителска грижа в Стара Загора – „Мария Терезия” и „Българка”. Те ще се запознаят отблизо с живота в духовната школа и ще вземат участие в празничните инициативи. В Софийската семинария се обучават възпитаници от двата дома, а издръжката им е поета изцяло от Старозагорската св. митрополия. Ученици от семинарията ще зарадват гостите с традиционен празничен концерт.

За своя патронен празник тази година духовното училище бе зарадвано с дарение – осемметров пилон с българското знаме вече благоукрасява двора на семинарията, та бъдещите сеячи на Божието слово, които се обучават в духовната школа, да бъдат укрепени в желанието си да служат с чест на Бога и Отечеството.

 

 

Снимки

Стобийски еп. Наум с архим. Дионисий и ректора на СДС ставр. ик. Захарий ДечевЕпископско благословениеПразничната вечерня в чест на св. Йоан РилскиОтче Йоане, моли Бога за нас!Празничната вечерня в чест на св. Йоан РилскиПразничната вечерня в чест на св. Йоан РилскиПразничната вечерня в чест на св. Йоан РилскиПетохлебиеПетохлебиеОдеждите на бъдещите иподякониБъдещето на св. ни ЦъркваИподяконските постриженияИподяконските постриженияИподяконските постриженияИподяконските постриженияИподяконските постриженияБъдещето на св. ни ЦъркваНовите иподякони на БПЦНовите иподякони на БПЦАрхим. ДионисийАрхим. Дионисий и ставр. ик. Захарий Дечев, ректор на СДССловото на еп. Наум в чест на св. Йоан РилскиСтавр. ик. д-р Захарий Дечев, ректор на СДСНовите чеда на св. ЙоанПред св. мощи на св. Йоан Рилски ЧудотворецВ дворите на свето-Йоановата школа
« предишна новинаследваща новина »