ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Второ биенале на църковните изкуства във Велико Търново

19 октомври 2011 14:37, Великотърновска митрополия
Второ биенале на църковните изкуства във Велико Търново

На 18 октомври, когато Църквата почита паметта на св. апостол и евангелист Лука, в изложбените зали “Рафаел Михайлов” във Велико Търново беше официално открито Второто биенале на църковните изкуства. Организатори на това събитие са: Министерство на културата, Великотърновска св. митрополия, Община Велико Търново, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Православен богословски факултет, Съюз на българските художници и Фондация “Покров Богородичен”. Този престижен форум е с международен характер, тъй като в него участват иконографи не само от България, но и от Русия, Гърция, Румъния, Сърбия и Македония. Представени са авторски творби от различните жанрове на църковните изобразителни изкуства: иконопис, стенопис, мозайка, дърворезба, миниатюрна дърворезба, книжна миниатюра и др.

Откриването на изложбата започна с празничен водосвет, отслужен от протосингела на Великотърновска митрополия иконом Славчо Иванов и прот. Добромир Димитров. След като поръси присъстващите с осветена вода, отец Славчо им преподаде архипастирското благословение на Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий и благопожела на всички участници успех в богоугодното начинание.

Слово по случай откриването на биеналето произнесе ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ. В него той поздрави всички от името на ректорското ръководство на Университета и изрази надеждата си, че св. ап. и ев. Лука и преп. Йоан Рилски “и за в бъдеще ще подкрепят десниците на зографите”.

Със слово към събралото се множество се обърна и деканът на Православния богословски факултет доц. Димитър Попмаринов. Наричайки иконографията “богословие в образи”, той подчерта неразривната връзка между богословието и църковните изкуства и завърши словото си с думите: “Да влезе преди всичко Бог в нашите сърца, за да можем наистина по братски да се възрадваме на всичко това, което е постигнато”.

Празничната вечер приключи с почерпка и раздаване на грамоти на всички иконографи, участващи в това второ издание на биеналето на църковните изкуства.

Текст и снимки: Петър БАНЧЕВ

 

 

Снимки

Второ биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико ТърновоВторо биенале на църковните изкуства във Велико Търново
« предишна новинаследваща новина »