ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Почина митрополитът на Австрия Михаил

19 октомври 2011 20:10, Българска Патриаршия
Австрийският митрополит Михаил (Стайкос)

В ранната утрин на 19 октомври от този свят си отиде високопреосвещеният митрополит на Австрия Михаил (Стайкос), Вселенска патриаршия. За всички, които го познаваха загубата е голяма, защото дядо Михаил беше истински образцов архиерей – строг към себе си, но благ към своето паство. Неговата благост и жизненост удивляваха всички. В последните няколко месеца митрополит Михаил мъжествено се бори с най-опасната болест - рака, и със силна вяра в Спасителя понасяше всичките изпитания.

Митрополит Михаил (Стайкос) е роден през 1946 г. в Атина. През 1964 г. завършва една от най-известните атински гимназии „Леондиос”, след което заминава да следва във Виена, където се запознава със своя бъдещ духовен наставник - тогавашния митрополит на Австрия Хризостом (Цитер). Завършва немска филология и философия във Виенския университет, а по-късно и богословие в Пастирския отдел на богословския факултет при Солунския университет. От 1965 г. е секретар на Австрийската митрополия и редактор на нейното издание „Сеяч”. Постриган в монашество на 20 ноември 1977, на 21 е ръкоположен за дякон, на 22 - за презвитер и възведен в архимандритско достойнство от митрополита на Австрия Хризостом. Назначен за протосингел на Австрийската митрополия, предстоятел на историческите православни виенски храмове „Свети Георги” и „Света Троица” и директор на гръцкото училище във Виена.

На 5 ноември 1985 г., по настояване на митрополит Хризостом е избран с вишегласие от Св. Синод на Вселенската патриаршия за епископ с титлата "Христуполски" и назначен за викарий на Австрийска митрополия. На 5 ноември 1991 г., след оттеглянето на митрополит Хризостом е избран с пълно мнозинство за Австрийски митрополит. Като такъв той развива всестранна църковна дейност. По негово настояване православието е признато за едно от традиционните вероизповедания в Австрия. По покана от ръководството на Виенския университет, митрополит Михаил е лектор по православно богословие и новогръцки език във философския и в римокатолическия богословски факултет. Той бе известен и с подкрепата си към всички православни независимо към коя поместна православна църква принадлежат.

Нека вечна и блажена бъде паметта му!

 

 

Снимки

Австрийският митрополит Михаил (Стайкос)
« предишна новинаследваща новина »