ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свето-Йоановата духовна школа в София почете тържествено своя небесен покровител

20 октомври 2011 08:47, СДС
Св. Йоан Рилски - закрилник на православния ни род

"Крепко душевно и телесно здраве, бодри сили и вдъхновение за продължаване на свещената традиция в църковно-просветното учебно дело на скъпата на сърцата ни духовна Алма матер" – това пожела Негово Светейшество Максим, патриарх Български и митрополит Софийски, на учители, възпитатели, служители и ученици от Софийската духовна семинария, която чества своя патронен празник. Вчера духовната школа отбеляза тържествено деня на св. Йоан Рилски, небесния покровител на училището.

Празничната св. Литургия в препълнения семинарски храм бе отслужена от Стобийския епископ Наум, главен секретар на Св. Синод на БПЦ, в съслужение с ректора на семинарията – страврофорен иконом д-р Захарий Дечев; архимандрит Дионисий, началник на Богослужебния отдел на Св. Синод; представителя на Румънската православна църква в София – стравроф. свещеноик. Нелуц Опря; стравроф. ик. Александър Георгиев, предстоятел на храм „Св. св. Кирил и Методий”; иконом Николай Николов, предстоятел на храм „Св. Параскева”, и храмовите ефимерии – свещеник Божидар Маринов и свещеник Константин Цанков. Празничната проповед прочете ученикът Радослав Стоилов. За песенното приношение към тържествената богослужба допринесоха преподавателите по църковно-славянско пеене и по музика – г-н Любомир Игнатов и г-н Калин Кирилов.

В поздравителния си адрес Негово Светейшество благопожела благодатните семена на евангелските истини да попаднат в чисти сърца и души за обогатяване на светата ни Църква с достойни пастири и служители, за духовно-просветно извисяване и благоденствие на христолюбивия народ.

Духовната школа бе поздравена и от представителя на патриаршеското подворие на Руската православна църква в София – игумен Филип, както и от кмета на столичния район „Лозенец” – г-н Прошко Прошков. Поздравителен адрес бе поднесен и от името на Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий”.

Гости на Софийската семинария бяха възпитаници от домовете за деца, лишени от родителска грижа в Стара Загора – „Мария Терезия” и „Българка”. Те получиха дар от училището – богословска литература, икони и броеници, изплетени лично от семинаристите по собствена инициатива. Ученици от петгодишния и от двугодишния паралелен курс зарадваха гостите с традиционен празничен концерт, за организирането на който с много любов се беше потрудил учителят по музика г-н Калин Кирилов.

Празникът на Софийската духовна семинария завърши с тържествен обяд, за който допринесе старши възпитателят Благовест Борисов.

 

 

Снимки

Божествена св. ЛитургияПод закрилата на св. Йоан РилскиСв. ПричастиеПроповедта за празникаСтобийски еп. НаумХор на СДС "Св. Йоан Рилски"Концертната зала на СДС "Св. Йоан Рилски"Талантите на СДС "Св. Йоан Рилски"Хор на паралелния курс на СДС "Св. Йоан Рилски"Приветствие на ректора на СДС - ставр. ик. д-р Захарий ДечевДецата от домовете за деца, лишени от родителска грижаПодаръци за скъпите гостенчетаСв. Йоан Рилски Чудотворец
« предишна новинаследваща новина »