ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в с. Острица, Русенска обл.

21 октомври 2011 09:43, Русенска митрополия
Храмов празник в с. Острица, Русенска обл.

Голяма е почитта на българския народ към неговия небесен покровител - св. Йоан Рилски. Многобройни храмове в страната ни са посветени на него. Не прави изключение и Русенска епархия, където на Рилския пустинножител са посветени 13 храма. Един от тях е в с. Острица, Русенска област, който на 19 октомври празнува своя храмов празник.

С благословението на Русенския митрополит Неофит и по покана на енорийския свещеник йером. Филарет, който е и ефимерий на Каранвърбовския манастир „Св. Марина”, празничната св. Литургия беше отслужена от архим. Емилиан, игумен на Басарбовския манастир. В съслужението участие взе и йером. Филарет. Песнопенията и четивата на клира бяха изпълнени от йером. Атанасий, брат на Басарбовския манастир, и Милен Бакалов, служител на Русенска митрополия.

Храмът беше изпълнен с богомолен народ както от селото, така и от съседните села. След Литургията проповед произнесе архим. Емилиан. „Многая лета” прозвуча за духовната и светската власт, за жителите на селото и всички богомолци, дошли да уважат паметта на св. Йоан Рилски и да му се помолят.

Отслужен бе и водосвет за здраве на присъстващите и се осветиха принесените приношения.

Осветено бе и знамето на местната фолклорна група, която представя традициите на селото на много фестивали и събори в цялата страна.

Текст и снимки: Милен БАКАЛОВ

 

 

Снимки

Храмов празник в с. Острица, Русенска обл.Храмов празник в с. Острица, Русенска обл.Храмов празник в с. Острица, Русенска обл.Храмов празник в с. Острица, Русенска обл.Храмов празник в с. Острица, Русенска обл.Храмов празник в с. Острица, Русенска обл.Храмов празник в с. Острица, Русенска обл.Храмов празник в с. Острица, Русенска обл.Храмов празник в с. Острица, Русенска обл.Храмов празник в с. Острица, Русенска обл.Храмов празник в с. Острица, Русенска обл.Храмов празник в с. Острица, Русенска обл.Храмов празник в с. Острица, Русенска обл.
« предишна новинаследваща новина »