ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник и три офикии в Перник в чест на празника на св. Йоан Рилски

20 октомври 2011 22:30, Софийска митрополия
Храмов празник в Перник

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан храмовият празник в храм „Св. Йоан Рилски“ в гр. Перник. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие ставроф. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, храмовото духовенство и дякон Козма Поповски.

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим по време на св. Литургия бяха отличени и тримата свещенослужители от храмовото духовенство. Протойерей Николай Колев, предстоятел на храма, и протойерей Бойко Андонов бяха отличени с офикия "свещеноиконом", свещеник Борис Котев бе награден с отличието „протойерей“.

В края на литургията еп. Йоан пожела на отличените духовници да работят все по-усърдно за всичко онова, което е полезно за възрастването и просияването на града в духовно отношение.

От името на своите събратя за отличията благодари развълнуван отец Борис, с което обеща, че ще направят всичко по силите си и ще работят "усърдно на Божията нива за благоденствието на всички жители на Перник".

Знеполският епископ Йоан припомни житието и значението на Рилския пустинножител и голямата привилегия на храма в Перник в него да се пази частица от мощите на светеца и благопожела на многобройните вярващи, дошли в този ден да почетат светията в храма, с думите: "Св. Иван да бди над всички жители на град Перник и техните чеда и семейства, да дава надежда на старите и на немощните човеци в тяхната старост, подкрепа и сила. На младите да дава твърд разум и добра преценка за бъдещето, което им предстои. Да дава мъдрост, твърдост, добра памет за всичко онова, което Бог е сторил през техния живот като добро и да не забравят за благодатта на Бога, която се излива върху нас!“

От името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и служителите на Софийската св. митрополия, епископ Йоан, който в този ден празнува свой личен празник, бе поздравен от ставр. ик. Ангел Ангелов, а пернишкото духовенство му подари луксозна писалка с пожелание по-често да подписва заявления за нови свещеници. Поздравление получи и отец Бойко Андонов, който в този ден чества своя рожден ден и навършва 31 години служба в името на Бога и хората.

След празничното богослужение еп. Йоан и придружаващите го духовници се отправиха към Рилската св. обител, за да се поклонят на светите мощи на Рилския чудотворец.

СПРАВКА:

Строежът на "Минната църква", както се е наричала дълги години, започва през 1910 година. Новият храм е бил построен по поръчка и за духовните потребности на работещите в Мини Перник. Войните от 1912 до 1918 г. станали причина да не бъде завършена бързо. Едва през 1920 г. в деня на св. Иван Рилски, на 1 ноември по тогавашния календар, храмът е осветен от Левкийски епископ Варлаам.

Важни данни за историята по построяването, финансирането и освещаването се съдържат в дарствения надпис, намиращ се над входната врата, която въвежда в централната част на църквата: „Този божествен храм на преподобния наш отец Иван Рилски се съгради през царуването на Фердинанд І цар на българите, при светителстването на митрополита Партения Софийски, с усърдното старание на директора на мината Иван Симеонов, Георги Коняров и всички инженери, служащи и работници, както и с материалната подкрепа на всички любящи Божия дом заведения и лица. 1920 г.”.

До 9 септември 1944 г. храмът е на пълна издръжка на Мини Перник - заплатите на свещеника, дякона, певеца, клисаря, осветлението и другите разходи се плащат от Мината. Църквата има голяма подкрепа от тогавашния главен директор на Мини Перник инж. Васил Радославов, арестуван и убит в полицията непосредствено след 9 септември 1944 г., като смъртта му е представена за самоубийство. След това църквата минава под ведомството на Софийска св. митрополия.

В годините на тоталитаризма храмът "Св. Йоан Рилски" в Перник е застрашен от събаряне, заради новостроящия се Партиен дом. Тогава Негово Светейшество Българският патриарх Максим лично се застъпва за храма пред първия ръководител на държавата Тодор Живков. Храмът се запазва и продължава да събира миряните на обща молитва.

На 18 октомври 2009 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим храмът прие като дар от Рилския манастир и неговото монашеско братство частица от мощите на св. Йоан Рилски. Светинята беше донесена в Перник лично от игумена на манастира Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий. Софийското духовенство - Знеполски еп. Йоан, архимандрити, игумени, монаси и свещенослужители на епархията, миряните, гражданството и градските власти приеха светинята на тържествена церемония пред Двореца на културата. Мощехранителницата се пази в храма за вечни времена.

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки:Руми БОРИСОВА, Милчо МИЛЕНОВ

 

 

Снимки

Офикия Храмов празник в Перник Храмов празник в Перник Храмов празник в Перник Храмов празник в Перник Храмов празник в Перник Офикия на отец НиколайОфикия на отец Николай Офикия на отец Николай  Офикия на отец БойкоОфикия на отец Бойко Еп. Йоан разговаря с кмета на ПерникХрамов празник в Перник Храмов празник в Перник Офикия на отец НиколайОфикия на отец БойкоОфикия на отец Бойко Офикия на отец БорисОфикия на отец Борис Еп. Йоан и Драмският митпрополит ПавелПосрещане на еп. Йоан в Рилския манастирПосрещане на еп. Йоан в Рилския манастирПосрещане на еп. Йоан в Рилския манастирВ игуменарната на Рилския манастир
« предишна новинаследваща новина »