ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в село Радко Димитриево, Шуменска духовна околия

21 октомври 2011 10:24, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник в село Радко Димитриево

На 19 октомври 2011 г. (сряда) село Радко Димитриево, Шуменска духовна околия, отбеляза тържествено храмовия си празник, който е и празник на селото.

Храмът носи името на "Св. преп. Йоан Рилски Чудотворец". Богослужбата беше уважена и посетена от кмета на селото.

Църковното настоятелство при храма и председателят му свещ. Васил Димитров Василев организираха тържественото събитие. Събраха се около 40 човека, жители и гости на с. Радко Димитриево.

Този християнски празник се е превърнал в общоселско тържество. Тази година благодарение на събраните от дарения волни парични средства, бяха закупени 2 големи шарана и 16 кг. риба скумрия и след св. Литургия и Акатиста към св. Йоан Рилски, беше отслужен празничен водосвет от енорийския свещеник Васил Василев. Бе светен рибният корбан, който е традиционен и се дава за здраве на жителите и да ги избави Бог от беди.

В празничното си слово енорийският свещеник разясни на християните думите на Рилския отшелник от неговия Завет: "Не търсете да сядате на първо място и да началствате, но помнете Оня, Който е казал: „Който у вас иска да бъде най-голям, да ви бъде слуга“. Избирайте си наставници и поставяйте си началници ония, които Бог ви покаже, тоест ония мъже, които от всички са засвидетелствани за духовните им подвизи, които превъзхождат всички по разум и духовни разсъждения и които могат добре и богоугодно да пасат повереното им стадо по пасището на благочестие и на животворящите Христови заповеди. За такива трябва да се търси повече указания от Бога, отколкото да се разчита на свое мнение. Ако ли пък, както казва великият наш отец и монашески наставник преподобният Ефрем Сирин, всички почнете да желаете началство и председателство и да станете игумени, наставници, учители, ще разцъфтят у вас крамоли, препирни, спорове, кавги, надпреварване, клевети, омрази, завист и други неприлични за монасите страсти. Тогава ще стане ясно, че го няма Христа сред вас, тъй като Христос не е учител на раздори и несъгласия, но на мир и съединение. Той се моли на Бога и Отца за своите свети ученици да бъдат едно, тоест единомислени, и не само те, но и всички, които чрез тях вярват в Него, като казва така: „Отче Свети, запази ги в Твоето име да бъдат едно, както сме и ние“, и пак: „Не само за тия се моля, но и за вярващите в Мене поради думите им – всички да бъдат едно“. Също така и вие бъдете едно, имайте мир в себе си, защото Христос говори на учениците Си: „Мир ви оставям, Моя мир ви давам“. А какъв е, чеда мои, тоя мир Христов? Сам Христос казва: „Аз ви давам не както светът дава“. Мирът Христов превъзхожда всеки ум. Този мир е оня, за който пророкът казва: „Неговият мир няма граница“. И апостолът ни учи, като казва: „Имайте святост и бъдете в мир с всички, защото без това никой не може да види Бога“. Такъв, прочее, мир имайте между себе си и с голямо единомислие и разсъждение устройвайте всичко по Бога, за да не прогонвате благия наш Владика Бога".

Отецът преподаде на християните архипастирските благопожелания на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. В словото си той призова още за единство на българския народ в лоното на едната канонична БПЦ - Българска Патриаршия!

Беше отслужена и панихида за загиналите жители на с. Радко Димитриево във Втората световна война и във войните за национално обединение. Вечна памет на героите! Хората от с. Радко Димитриево помнят своите достойни синове, паднали по бойните полета за свободата и доброто бъдеще на Отечеството!

ЗА МНОГО ГОДИНИ, ЗДРАВИ И МИРНИ, НА ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ НА С. РАДКО ДИМИТРИЕВО!

Материалът е предоставен от свещеник Васил ВАСИЛЕВ

 

 

Снимки

Храмов празник в село Радко ДимитриевоХрамов празник в село Радко ДимитриевоХрамов празник в село Радко ДимитриевоХрамов празник в село Радко ДимитриевоХрамов празник в село Радко ДимитриевоХрамов празник в село Радко Димитриево
« предишна новинаследваща новина »