ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване знамето на СОУ за деца с увреден слух "Свети Йоан Рилски" в град Търговище

21 октомври 2011 11:01, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Освещаване знамето на СОУ за деца с увреден слух "Свети Йоан Рилски"

През 1911 г. в град Варна е създаден Държавен институт за глухонеми деца. През 1952 г. институтът се закрива и се премества в град Търговище под името “Училище за глухи деца”. До 1969 г. училището се помещава в част от учебната сграда на І СОУ “Свети Седмочисленици”. В началото на 1968 г. е направена първата копка на специално изградена за обучението на глухи деца сграда, която официално е открита през месец ноември 1969 година. През 1992 г. със Заповед № РД – 14–59 от 08. ІХ. 1992 г. на министъра на образованието и науката "Основно училище за деца с увреден слух", град Търговище, се преобразува в Средно общообразователно училище за деца с увреден слух.

През 1996 г., по повод 85 години от основаването си, училището придобива името “Св. Иван Рилски“.

На 19 октомври 2011, на своя стогодишен юбилей, СОУ за деца с увреден слух "Св. Иван Рилски" в град Търговище има за първи път и свое знаме с лика на Рилския светец. Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил, в съслужение с Главиницки епископ Йоан – викарий на митрополита, Агатоникийски епископ Борис – игумен на Бачковски манастир, и архиерейския наместник на гр. Търговище ставроф. иконом Славчо Проданов, освети знамето и поздрави директора на училището г-н Росен Милачков и преподавателите с празника на св. Йоан Рилски Чудотворец и със забележителната 100-годишнина.

Негово Високопреосвещенство се обърна към всички с думите: „Господ ни обича, и затова ние трябва да търсим Неговата помощ и защита. Да се възвишаваме от добродетел в добродетел и да помагаме заедно на ближните си”.

Развълнуваният директор на училището за глухи деца г-н Милачков благодари на скъпите гости и припомни, че първият лечител на хроми и глухи е именно св. Йоан Рилски, покровителят на българския народ. И увери пред всички присъстващи, че с вяра и грижовност ще продължават неговото дело, за слава на неговия завет.

Още можете да видите тук:

Снимки и текст: Валентина ПРОДАНОВА

 

 

Снимки

Освещаване знамето на СОУ за деца с увреден слух "Свети Йоан Рилски" Освещаване знамето на СОУ за деца с увреден слух "Свети Йоан Рилски" Освещаване знамето на СОУ за деца с увреден слух "Свети Йоан Рилски" Освещаване знамето на СОУ за деца с увреден слух "Свети Йоан Рилски" Освещаване знамето на СОУ за деца с увреден слух "Свети Йоан Рилски" Освещаване знамето на СОУ за деца с увреден слух "Свети Йоан Рилски" Освещаване знамето на СОУ за деца с увреден слух "Свети Йоан Рилски"
« предишна новинаследваща новина »