ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„С пламъка на вярата” - изложба

21 октомври 2011 11:21, Варненска и Великопреслaвска митрополия
„С ПЛАМЪКА НА ВЯРАТА”

На 19 октомври - деня на свети Йоан Рилски, покровителя на българския народ, Архиерейското наместничество в гр. Търговище със съдействието на Регионалния исторически музей откри изложба на икони и църковна утвар от ХІХ век, събрани от храмовете на Търговищка духовна околия.

Незнайни майстори на християнското изкуство ни представят възкръсналия Христос – победата на живота над смъртта, св. Богородица с Младенеца, олтарни икони с изображенията на светите евангелисти и светите апостоли, дискос, кандила и везани одежди, олтарни двери.

При откриването на изложбата Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил благодари на директора на Регионалния исторически музей - Търговище г-жа Магдалена Жечева и подчерта, че такава изложба се прави за първи път и тя е преди всичко изложба на нашата православна християнска вяра. Защото вярата ни е здравата основа, върху която се гради и култура, и история, и морал, и традиция, и душевността и духовността, с които се слави нашият български народ.

На откриването присъстваха и Главиницкият епископ Йоан – викарий на Варненския и Великопреславски митрополит, Агатоникийският епископ Борис – игумен на Бачковския манастир, архиерейският наместник на гр. Шумен ставроф. иконом Димитър Стойков, архиерейският наместник на гр. Търговище ставроф. иконом Славчо Проданов, иконом Неделчо Чанков от гр. Велики Преслав, както и свещ. Николай Николов, прот. Димитър Байков – председател на храм „Св. Успение Пресветия Богородици”, гр. Търговище, свещ. Бисер Христов, свещ. Анатоли Тодоров.

Гостите на откриването - депутатите Лили Боянова от ГЕРБ и Румен Такоров от БСП, изп. длъжността кмет на община Търговище, г-жа Димитрина Петкова, зам.-областният управител Николай Дяков, г-н Валери Симеонов – секретар на община Търговище, г-н Светлин Божинов – директор на Държавен архив Търговище, заедно с присъстващите миряни с възхищение разгледаха изложбата.

Текст и снимки: Валентина ПРОДАНОВА

 

 

Снимки

„С ПЛАМЪКА НА ВЯРАТА”„С ПЛАМЪКА НА ВЯРАТА”„С ПЛАМЪКА НА ВЯРАТА”„С ПЛАМЪКА НА ВЯРАТА”„С ПЛАМЪКА НА ВЯРАТА”„С ПЛАМЪКА НА ВЯРАТА”„С ПЛАМЪКА НА ВЯРАТА”„С ПЛАМЪКА НА ВЯРАТА”„С ПЛАМЪКА НА ВЯРАТА” „С ПЛАМЪКА НА ВЯРАТА” „С ПЛАМЪКА НА ВЯРАТА”
« предишна новинаследваща новина »