ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска служба на храмовия празник в храм „Св. Йоан Рилски”, гр. Търговище

21 октомври 2011 11:38, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмовият празник на храм „Св. Йоан Рилски” в гр. Търговище

19 октомври е празник на родния български национален творчески дух. Денят на св. Йоан Рилски, като най-верен изразител на този дух, е избран по достойнство. Този ден е тържествен за централния храм в гр. Търговище, който е под закрилата на Рилския Чудотворец.

Божествената света Литургия в празнуващия храм бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил в съслужение с Главиницкия епископ Йоан – викарий на Варненска и Великопреславска митрополия, и Агатоникийския епископ Борис – игумен на Бачковския манастир, архиерейския наместник на гр. Шумен ст. ик. Димитър Стойков, архиерейския наместник на гр. Търговище ст. ик. Славчо Проданов и свещеници от Шуменска и от Търговищка духовна околия.

В своята вдъхновена проповед Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил още веднъж припомни, че „постоянно трябва да сме благодарни на Всемогъщия Господ Бог, Който ни подари св. Йоан Рилски. Радва се цялата православна българска Църква, радваме се и ние, събрани под купола на този Божи храм, посветен на неговата памет. Ние трябва да се стараем да сме достойни и да изпълняваме завета на Рилския Чудотворец. Да се утвърждаваме във вярата и да търсим подкрепата и застъпничеството му”. Игуменът на Бачковския манастир Агатоникийски епископ Борис подари на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил икона на св. Йоан Рилски и благодари за поканата.

Празничната литургия завърши с тържествено многолетствие.

Още за историята на храма вижте по-долу и http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=wood_carving.xml

Текст и снимки: В. ПРОДАНОВА

 

 

Снимки

Храмовият празник на храм „Св. Йоан Рилски” в гр. ТърговищеХрамовият празник на храм „Св. Йоан Рилски” в гр. ТърговищеХрамовият празник на храм „Св. Йоан Рилски” в гр. ТърговищеХрамовият празник на храм „Св. Йоан Рилски” в гр. ТърговищеХрамовият празник на храм „Св. Йоан Рилски” в гр. ТърговищеХрамовият празник на храм „Св. Йоан Рилски” в гр. ТърговищеХрамовият празник на храм „Св. Йоан Рилски” в гр. ТърговищеХрамовият празник на храм „Св. Йоан Рилски” в гр. ТърговищеХрамовият празник на храм „Св. Йоан Рилски” в гр. ТърговищеХрамовият празник на храм „Св. Йоан Рилски” в гр. ТърговищеХрамовият празник на храм „Св. Йоан Рилски” в гр. Търговище

Файлове

« предишна новинаследваща новина »