ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 19 на „Църковен вестник”

22 октомври 2011 14:50, Българска Патриаршия
Брой 19/2011 г. на „Църковен вестник”

Излезе от печат бр. 19 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”. Един брой посветен на проповедта чрез песнопение и по-специално - на Софийския свещенически хор с диригент прот. Кирил Попов и неговото блестящо представяне на Третия международен фестивал „Академия за православна музика” в Санкт Петербург.

Започваме представянето на хора с първата му официална публична изява с обновения му състав и репертоар на празничния концерт, посветен на 40-годишнината от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Статиите „Празничен концерт по повод 40 години от интронизацията на патриарх Максим” и "Най-благолепният подарък за Негово Светейшество" четете на стр. 1, 2.

В Русия нашият хор изнася два концерта. Първият, с който закриват фестивалните дни в Санкт Петербург, под наслов „Хвалите имя Господне” е в Голямата зала на Санктпетербургската филхармония. Сърдечната, но критична интелигентната публика посреща с възторг и бурни аплодисменти всяко изпълнение от богатата и разнообразна концертна програма на Софийския свещенически хор, включваща преди всичко български църковни песнопения, едни от най-прекрасните образци на източно-църковна и многогласна певческа традиция у нас. Вторият концерт е в прочутия Валаамски манастир. От статиите „Забележително представяне на международния фестивал в Санкт Петербург”, „Изключителен и благословен успех на Софийския свещенически хор в Санкт Петербург” и „Санкт Петербург живее с духа на православната църковна музика” ще научите: за този престижен ежегоден международен фестивал, който се организира с благословението на светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил и с подкрепата на администрацията на президента на Руската федерация и на руското Министерство на културата; за изключително успешното представяне на Софийския свещенически хор на този престижен форум; както и за Лятната школа за православна музика, която се провежда в рамките на фестивала. Стр. 1, 3, 5 и 6.

В рамките на посещението си в Русия българските представители посещават, по специално изготвена от домакините програма, някои от най-големите забележителности в Санкт Петербург и околността, както и на остров Валаам. Заедно с тях и ние ще се поклоним на тези велики православни светини и ще разгледаме някои културни забележителности.

Броят се допълва от пояснения на протодякон Андрей Кураев, професор в Московската духовна академия, на Божествената литургия на св. Йоан Златоуст и материал за т. нар. „Мисионерска св. Литургия”, все по-разпространена през последните години в Русия, при която в хода на Литургията се разяснява смисълът на богослужебните текстове, същността на Тайнството и действията на свещенослужителя. Стр. 4-5.

Брой 19 на "Църковен вестник" е специален, отпечатан е на LVC хартия и е с 8 цветни страници - истински подарък за нашите читатели, които биха искали да научат повече за църковната певческа традиция, за песнопенията като молитва към Бога и проповед, за един от най-добрите ни църковни хорове и за някои от православните светини на Русия. Той влиза в редовната поредица на вестника и компенсира нашите абонати за пропуснатия, поради годишната ни отпуска, втори августовски брой.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Поради поредно увеличаване на пощенските разходи за един брой от 45 ст. на 55 ст., от м. август 2011 г. цената за годишен абонамент за 2012 г. се променя от 26 лв. на 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

По-долу прилагаме талон за абонамент на "Църковен вестник".

Текст: Александра Карамихалева, главен редактор на "Църковен вестник"

 

 

Снимки

Талон за абонамент на "Църковен вестник"
« предишна новинаследваща новина »