ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ИЗЯВЛЕНИЕ относно две медийни публикации, насочени против авторитета на БПЦ

24 октомври 2011 18:01, Българска Патриаршия

“Свирихме ви с пищялка, и не играхте; пяхме ви жални песни, и не плакахте” (Мат. 11:17).

Във връзка със Становището, изпратено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим като представляващ БПЦ-Българска патриаршия и Софийска св. митрополия и отстояващ правото на БПЦ да управлява своите имотни дела самостоятелно (Становището можете да прочетете в http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=53834),

И провокиран от поместените през настоящия месец в две български медии - DarikFinance.bg (от 06. 10. 2011 г.) и в-к „Сега” (от 07. 10. 2011 г.) враждебни и тенденциозни статии, написани от журналистките Надя Хамдан и Десислава Колева, и наименувани съответно „Хората искат да вярват, църквата им предлага супермаркет” и „Св. синод замени храм за супермаркет с параклис”, желая да стане достояние следното изявление, което да внесе необходимата яснота и да разпръсне възможните изкушения сред църковния ни народ и широката българска общественост.

Без да е сериозно проучена действителната история, развитието на плановете и съображенията на Св. Синод и Софийска митрополия за оползотворяването на църковния имот в кв. „Редута”, чрез горепосочените хулни спрямо светата ни Църква статии се натрапва идеята за полезността и отговорността в действията на гл. архитект на София г-н Петър Диков, който до момента отказва да даде разрешение за строеж върху имота. Същевременно се манипулира и настройва общественото мнение срещу позицията на БПЦ, която се представя като меркантилна, бездуховна и безотговорна.

Като оставим настрана факта, че отказът на арх. П. Диков е абсолютно незаконосъобразен и отчетливо показва пристрастност и безскрупулна намеса в ненакърнимото и автономно право на БПЦ да управлява своите имоти както намери за целесъобразно (щом държавното законодателство е спазено и интересите на гражданите не са застрашени по никакъв начин), прави впечатление и още един аспект на този изкуствено предизвикан конфликт. Светски лица инициират „обществено недоволство” и извън своите правомощия си позволяват да пречат на въпросния проект на Църквата и да оценяват действията й като безхаберни спрямо духовните нужди на православните християни, живеещи в района. При все, че за тях Софийска св. митрополия отдавна се е погрижила чрез поддържането на три православни храма: "Св. Възнесение" (срещу Румънското посолство), "Св. Троица" (в „Редута”) и "Св. Мина", в които жадните за духовен живот могат да намерят духовна утеха и услада, ако наистина го желаят.

Определени лица инициират недоволство не от факта, че на посоченото място няма да се строи храм, а от това, че „не искат повече хранителни магазини в района“. В този смисъл заявеното от Знеполския епископ Йоан пред в. “Сега“ отразява състоянието на нещата... Трите храма в района за съжаление съвсем не се препълват с вярващи в неделен и празничен ден. Тогава какъв е смисълът от построяването на нов храм в близост до едва поддържаните от Св. Синод и Софийска св. митрополия други храмове? Това е и причината за отдаване на въпросния имот в кв. „Редута” под наем. Още повече, че въпросният имот не е върнат на Църквата в началото на 90-те години на миналия век, а дотогава беше склад на СИНСТРО (Синодалната строителна организация). Тогава никой не протестира пред главния архитект с искането да бъде построен храм на това място.

Всичко в управляването на имотите си Църквата прави с оглед на това, че приходите, включително от наеми, тя използва за поддържането и развиването на богослужебно-литургичния си живот, на духовно-просветната, културната и стопанската си дейност, както и за всички останали аспекти от самоиздръжката си, за която тя няма на кого другиго или на какво друго да разчита (за разлика от данъчната система, която осигурява функционирането на държавата например). В Западния свят на католиците и на протестантите им се удържа по 10 % от приходите в полза на техните църкви. При Православието това не е прието.

Затова Българската православна църква посреща с възмущение публикации като горепосочените, в които враждуващите против нея не само, че още повече влошават положението си на хора, странящи от църковния живот и непричастни на получаваната чрез него спасителна благодат, но подвеждат и читателите, като ги вкарват в греха на безпричинното осъждане и охулване на Църквата Христова. Препечатването и препубликуването на подобни публикации също е крайно отрицателно явление, което не цели да изясни църковната позиция, а по-скоро да провокира общественото мнение против Църквата чрез метода на провокативността и скандалността.

Същите неблагонамерени към Църквата сили я обвиняват, че няма социална дейност, а когато Църквата иска законно да получи финансова възможност за развиване на своята духовна и социална работа, антицърковните и антидуховни сили пречат на тези нейни благородни стремления.

Ставроф. свещеноик. Мина Минчев,

Член на Върховния църковен съвет към Светия Синод

Председател на катедралния храм „Света Неделя“ - София

Член на Епархийския духовен съвет към Софийска св. митрополия (1990 – 1996 г.)

------------------------------------------------

Забележка: Можете да видите некоректните публикации в: http://darikfinance.bg/novini/63595/%D5%EE%F0%E0%F2%E0+%E8%F1%EA%E0%F2+%E4%E0+%E2%FF%F0%E2%E0%F2,+%F6%FA%F0%EA%E2%E0%F2%E0+%E8%EC+%EF%F0%E5%E4%EB%E0%E3%E0+%F1%F3%EF%E5%F0%EC%E0%F0%EA%E5%F2

и

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=10243&sectionid=16&id=0000102

 

 

« предишна новинаследваща новина »