ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска служба в обновения храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, с. Лозево, Шуменска духовна околия

25 октомври 2011 13:35, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска служба в обновения храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, с. Лозево

На 22 октомври - деня, когато Църквата чества паметта на св. равноап. Аверкий, Йераполски чудотворец, и паметта на светите 7 отроци Ефески - в шуменското село Лозево в наскоро ремонтирания и обновен храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ бе отслужена света Божествена литургия от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил в съслужение с Главиницкия епископ Йоан – викарий на Негово Високопреосвещенство, архиерейския наместник на гр. Шумен - ст. ик. Димитър Стойков, енорийския свещеник Никола Тасков и други свещеници от Варненска и от Шуменска духовна околия.

Клиросните песнопения по време на утренята и светата Божествена литургия бяха изпълнени сладкогласно и вдъхновено от доц. д-р Ангел Кръстев, ръководител на катедра “Теология” към Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, д-р Стефан Стефанов, преподавател в същата катедра, и бившия им възпитаник Юлиян Русев, който миналата учебна година завърши специалността “Теология”.

В своята проникновена проповед Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил призова “да въздадем още вeднъж слава, благодарение и поклонение на всемогъщия Бог за всичко, което Той прави за нас и за цялото творение и поотделно за всеки един от нас”. След това продължи с душеспасителни поучения и наставления: “Трябва винаги да помним словата на Спасителя: “Моят отец досега работи и Аз работя”. При възнесението си каза: “Аз съм с вас до свършека на света”. Тези слова Той отправи към Своите ученици, но те се отнасят за всички времена и за всички нас. Спасителят не счете за унижение да приеме човешка плът. Пострада така, както никой не е пострадал. Беше подложен на оплювания, измъчвания и поругания. Положиха Му венец на главата и най-накрая го разпнаха, както са разпъвали най-големите разбойници. И кръстът от оръдие на най-страшно наказание, стана символ на спасението на човешкия род. Ние трябва да се замислим какво правим от наша страна. Трябва да имаме съзнанието, че сме слуги негодни и че сме извършили това, което се изисква от нас. Господ познава нашите души, сърца и дела и Той най-добре знае по какъв начин да ни възнагради за доброто или да ни въздаде за злото, което сме извършили. Затова трябва да се стараем да отхвърляме злото и да избираме доброто. Бог е създал човека свободен, така че от нас зависи как ще постъпваме и съответно какво ще получим. Свети Симеон Нови Богослов казва, че ако не придобием Светия Дух, няма да се спасим. Затова Светият Дух пребъдва в Христовата църква, където благодатта на светите тайнства и най-вече на светата Литургия, се излива над вярващите. Трябва да се стараем да бъдем достойни да приемем тази благодат и сила. Ако се подвизаваме и сме били достойни да приемем тази благодат, но забравим благата и съвършена воля и извършим някакви беззакония, Светият Дух ще ни напусне. Когато ние протягаме ръце да помогнем и да благотворим, тогава и на нас ще се помогне. Нека с делата си да покажем, че сме православни християни”. В края на проповедта си епархийският архиерей благодари на енорийския свещеник Никола Тасков, на местните християни и на главния дарител г-н Томов, че са се потрудили и са допринесли за благолепието на храма, като са помогнали той да бъде ремонтиран и обновен, след което призова Божието благословение да бъде с тях.

Молитвено участие в светата Литургия взеха жителите на селото, гости от Шумен и от други места на епархията.

Празничната Литургия завърши с тържествено многолетствие.

Текст и снимки: д-р Стефан Стефанов, преподавател в катедра “Теология” към Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”

 

 

Снимки

Архиерейска служба в обновения храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, с. ЛозевоАрхиерейска служба в обновения храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, с. ЛозевоАрхиерейска служба в обновения храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, с. ЛозевоАрхиерейска служба в обновения храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, с. ЛозевоАрхиерейска служба в обновения храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, с. ЛозевоАрхиерейска служба в обновения храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, с. ЛозевоАрхиерейска служба в обновения храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, с. Лозево
« предишна новинаследваща новина »