ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня за Димитровден във Видин

25 октомври 2011 19:42, Видинска митрополия
Празнична вечерня за Димитровден във Видин

На 25 октомври в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Видин, бе отслужена празнична вечерня по повод храмовия празник – Димитровден.

Вечерното богослужение бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан.

В тържествената вечерна служба взеха участие архимандрит Поликарп, председател на храма, архимандрит Самуил и храмовото духовенство.

Песнопенията в прослава на св. Димитър изпълниха архимандрит Евтимий и свещеник Петър Христов, енорийски свещеници към катедралния храм.

С прилежно моление бе отслужено петохлебие и осветено коливо за здраве и спасение на вярващите.

Видинският митрополит Дометиан благослови християните и им пожела в утрешния благодатен ден достойно да посрещнат в сърцата си Господ Иисус Христос, Който прославя онези, които Го прославят.

Митрополит Дометиан със съжаление сподели, че празникът на св. Димитър тази година е тъжен, защото особената организация и тържественост по повод духовния празник на града, която години наред е красяла Видин, днес я няма.

Той изрази мнение, че това може би се дължи на провеждането на избори 2011, които помрачиха тържественото отбелязване на празника. Въпреки всичко, митрополит Дометиан каза, че ние, християните, трябва да тържествуваме в сърцата си и да не се влияем от земна суетна слава, а да търсим Божието, което е над всичко, то е непреходно.

Също така, Видинският митрополит пожела на вярващите да обичат Бога, Църквата, светиите и да се ползват от примера на св. Димитър, който особено ни наставлява днес към вяра, надежда и любов.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: свещеник Петър Христов

 

 

Снимки

Празнична вечерня за Димитровден във ВидинПразнична вечерня за Димитровден във ВидинПразнична вечерня за Димитровден във ВидинПразнична вечерня за Димитровден във ВидинПразнична вечерня за Димитровден във ВидинПразнична вечерня за Димитровден във ВидинПразнична вечерня за Димитровден във ВидинПразнична вечерня за Димитровден във ВидинПразнична вечерня за Димитровден във ВидинПразнична вечерня за Димитровден във ВидинПразнична вечерня за Димитровден във ВидинПразнична вечерня за Димитровден във ВидинПразнична вечерня за Димитровден във ВидинПразнична вечерня за Димитровден във ВидинПразнична вечерня за Димитровден във ВидинПразнична вечерня за Димитровден във Видин
« предишна новинаследваща новина »