ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Димитровден - празник на Сливен

26 октомври 2011 12:25, Сливенска митрополия
Димитровден - празник на Сливен

През настоящата година се навършват 180 години от построяването на катедралния храм „Св. Димитър” в гр. Сливен. Градежът на храма е продължил няколко години и е завършен и осветен през 1831 година. Оттогава денят 26 октомври, в който светата Православна църква чества паметта на светия великомъченик Димитрий Солунски, се счита за официален празник на града.

Като отвори човек страниците на тритомника „Опит за история на гр. Сливен” от Симеон Табаков и Юбилейния сборник по повод 100-годишнината на храм „Св. Димитър”, издаден през 1931 г., ще прочете какви масови и интересни общоградски събития и тържества са се провеждали в този храм. Ще споменем само няколко от тях. През 1858 г. народният поет Добри Чинтулов за първи път чете Апостола на български език. През следващата 1859 г. сливенци изгонили от храма Одринския владика Кирил, дошъл на посещение в града. На 21 януари 1872 г. в църковния двор е проведен първият общоградски митинг в защита на заточените български епископи Иларион Макариополски, Панарет Пловдивски и Иларион Кюстендилски. На този митинг са присъствали около 5000 души (тогава Сливен наброявал около 23 000 души). През 1878 г. е основано първото червенокръстко дружество в България „Вяра, Надежда и Любов”. В този храм са посрещани всички сливенски митрополити от 1873 година до сега.

Имаше и времена, когато на храма „Св. Димитър” се гледаше само като на паметник на културата, а Димитровден бе изместен от други ”празници”. През този период Димитровден празнуваха само онези верни православни християни, които поддържаха жива връзка с Православната църква. Слава Богу, тези времена безвъзвратно си отидоха и през 1992 г., със специално решение на Общинския съвет, Димитровден отново бе обявен за празник на Сливен.

В гр. Сливен тържествата за празника на града започнаха още от средата на месец октомври с разнообразни по тематика прояви. Те са организирани от Сливенска митрополия, община Сливен и културните институти.

Съгласно програмата, на 25 октомври от 10 ч. в залата на Кукления театър се проведе тържествена сесия на Общинския съвет. Поздравително слово към общинските съветници и гостите отправи и Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий. След обяд от 15,30 ч. в катедралния храм започна всенощното бдение за празника с участието на митрополит Йоаникий. От 18 часа Негово Високопреосвещенство присъства на тържествения концерт в драматичния театър „Стефан Киров”, по време на който бяха обявени имената на носителите на наградите: „Добри Чинтулов”, „Д-р Иван Селимински” и „Добри Желязков”. Тази година голямата награда на Община Сливен за литература, изкуство и култура на името на Добри Чинтулов бе присъдена на известния композитор, диригент и музикален педагог проф. Петър Льондев. Вечерта завърши с тържествени илюминации.

26 октомври, Димитровден. От ранно утро църковните камбани в гр. Сливен забиха тържествено. В катедралния храм се стичаше множество богомолен Божий народ, за да вземе молитвено участие в св. Литургия. В определения час свещенството на гр. Сливен, посрещна Негово Високопреосвещенство епархийския архиерей, велегласно „Владику и свещенноначалника" изпълни храма. Започна празничната св. Литургия по обичайния ред.

След светата Литургия от 11 часа на централния площад се проведе общоградско тържество. Молебен за здраве и успехи отслужи митрополит Йоаникий. Празникът продължи с народни веселия на централния площад „Хаджи Димитър”.

 

 

Снимки

Димитровден - празник на СливенДимитровден - празник на СливенДимитровден - празник на СливенДимитровден - празник на СливенДимитровден - празник на СливенДимитровден - празник на СливенДимитровден - празник на СливенДИМИТРОВДЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕНДимитровден - празник на СливенДимитровден - празник на Сливен
« предишна новинаследваща новина »