ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържества по случай Димитровден в Старата столица

26 октомври 2011 18:28, Великотърновска митрополия
Тържества по случай Димитровден в Старата столица

На днешния празничен ден, когато Православната църква почита паметта на светия великомъченик Димитрий Солунски, преди 826 години в Търновград братята Асен и Петър вдигат въстание, с което се поставя началото на Второто българско царство. Въстанието е било обявено не къде да е, а именно в храма, посветен на Солунския мъченик.

За да почетат това знаменателно събитие, в ранната утрин на 26 октомври граждани и гости на Велико Търново се събраха в църквата „Св. Богородица Темнишка”, в подножието на крепостта Царевец. Светата литургия бе отслужена от протосингела иконом Славчо Иванов и прот. Иван Пенков. Молитвено участие в богослужбата взе Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий. В края на службата дядо Григорий раздаде нафора на богомолците, след което всички заедно се отправиха с литийно шествие към историческата църква „Св. Димитър”.

В двора на храма Негово Високопреосвещенство отслужи благодарствен молебен. След това проф. Никола Даскалов от Великотърновския университет прочете есе за ролята на братята Асен и Петър в съграждането на българската държавност.

Слово по повод Димитровден – Ден на строителя, произнесе председателят на Областната строителна камара г-н Стоянов, в което той поздрави всички строители с техния професионален празник.

Празничната програма продължи с концерт на „Квартет за църковнославянски песнопения” и участие на ПФА „Искра” при НЧ „Искра” – В. Търново. Също така беше осветен и раздаден корбан за здраве и благословение.

Малко по-късно в Патриаршеския комплекс в крепостта Царевец беше открита мемориална плоча с имената на 17-те средновековни български патриарси, светителствали от 1186 до 1394 г., с което завършва един етап от дейностите, посветени на преклонението и почитта към нашите славни предшественици, съградили отечеството ни.

Текст и снимки: Петър Банчев

 

 

Снимки

Тържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столицаТържества по случай Димитровден в Старата столица
« предишна новинаследваща новина »