ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свети Димитър – покровител на с. Габровница

26 октомври 2011 19:21, Видинска митрополия
Свети Димитър – покровител на с. Габровница

На 26 октомври с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан тържествено бе отбелязан празникът на св. Димитър Солунски в с. Габровница, Берковска духовна околия.

Солунският светец е покровител и небесен ангел на енорийския храм, както и молитвен застъпник пред Бога за жителите на селото.

Тържествената света Литургия с благословението на Видинския митрополит оглави Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия.

Още в ранни зори жителите на селото подобаващо посрещнаха духовенството и с голяма радост и духовен плам се насладиха на светата Божествена литургия.

В празничното слово за христолюбивия подвиг на чествания светец, архимандрит Антим поздрави и благослови от името на епархийския митрополит многобройните миряни, дошли да почетат паметта на св. Димитър и да се вдъхновят в своя духовен живот от благодатния пример на светеца, покровител на апостолския град Солун.

Архимандрит Антим отправи топъл поздрав и благопожелания към г-н Златко Живков, кмет, преизбран за втори мандат на община Монтана, както и към кмета на с. Габровница, също преизбран за втори мандат.

Двамата представители на общинската власт получиха искрена благодарност от името на светата Видинска митрополия за положените грижи за обновлението и благолепието на храма.

Според празничните традиции, архим. Антим освети постен корбан и благослови празничната трапеза.

След тържественото отбелязване на духовния празник на с. Габровница, представителите на светата Митрополия извършиха оглед на ремонтиращия се в момента храм в съседното с. Вирове. Храмът в с. Вирове е посветен на св. архангел Михаил.

Очаква се на 8 ноември – Архангеловден, тържествено да бъде извършено и обновлението на храма, за да бъде радостта на вярващите пълна и храмът да бъде средище на молитва и единение с Бога.

Текст и снимки: Слави Спасов

 

 

Снимки

Свети Димитър – покровител на с. ГабровницаСвети Димитър – покровител на с. ГабровницаСвети Димитър – покровител на с. ГабровницаСвети Димитър – покровител на с. ГабровницаСвети Димитър – покровител на с. ГабровницаСвети Димитър – покровител на с. ГабровницаСвети Димитър – покровител на с. Габровница
« предишна новинаследваща новина »