ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Димитровден в Ловешко

26 октомври 2011 19:59, Ловчанска митрополия
Димитровден в Мирково

В мъгливата утрин на 26 октомври Ловчанският митрополит премина Балкана, за да извърши службата в с. Мирково и да присъства на един радостен празник.

Храмът в село Мирково, Пирдопска духовна околия, носи името на св. вмчк Димитър Мироточиви. Това бе и причината владиката да бъде на този ден тук. Жителите на селото са много гостоприемни и усмихнати хора, запазили са православната си вяра, това личи по добре поддържания храм, чиято камбанария е с позлатен купол.

През ХIХ в. епидемия от чума и холера се разпространява из Пирдопския край, вземайки много жертви. Жителите на Мирково също не били пощадени, тогава те поставили в храма икона на св. Харалампий, търсейки неговото небесно застъпничество. Помощта не закъсняла и епидемията отминала.

Днес епидемии от чума няма, но други опасности дебнат човека, най-страшната от които е да загубиш вярата и душата си.

Негово Високопреосвещенство отслужи св. Литургия в съслужение със свещеноиконом Кънчо Кабадийски, протойерей Николай Славчев, председател на храма, и протойерей Емил Якимов, игумен на Етрополския манастир. След службата владиката поздрави вярващите с празника, припомни житието на св. вмчк Димитър Мироточиви и разказа няколко от чудесата, извършени от светеца. Владиката подчерта, че за да се случи едно чудо, е нужна искрена вяра - такава, към каквато е необходимо да се стремим всички ние.

 

 

Снимки

Димитровден в МирковоДимитровден в МирковоДимитровден в МирковоДимитровден в МирковоДимитровден в МирковоДимитровден в МирковоДимитровден в МирковоДимитровден в МирковоДимитровден в МирковоДимитровден в МирковоДимитровден в Мирково
« предишна новинаследваща новина »