ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Димитровден в гр. Главиница

26 октомври 2011 23:08, Русенска митрополия
Димитровден в гр. Главиница

На 26 октомври, Димитровден, високопреосвещеният Русенски митрополит Неофит отслужи архиерейска св. Литургия по случай храмовия празник на храм „Св. Димитрий Солунски” в гр. Главиница.

В празничното богослужение взеха участие ставр. ик. Илия Тонков, архиерейски наместник на Тутраканска духовна околия, свещ. Василий Василев, председател на църковното настоятелство към храма, свещ. Йордан Йорданов, свещ. Йордан Куцаров и протодякон Кирил Синев.

Проповед за св. Димитрий Солунски прочете Ангел Младенов, секретар на Русенска св. митрополия.

Св. Димитрий Мироточиви е роден през ІІІ век в Солун. Бил високообразован, разсъдлив и умен. Поради тези си качества е назначен за управител на Солун. Убит е с копия в солунска тъмница от войници на император Галерий в ранното утро на 26 октомври 306 г. заради вярата си в Господ Иисус Христос.

След отпуста на св. Литургия Негово Високопреосвещенство поздрави жителите на община Главиница. „Св. Димитрий се родил в Солун и там бил възпитан. По-късно св. Кирил и Методий, също солунски братя, там са се възпитавали в града на св. Димитрий. При освобождението от византийско робство братята Асен и Петър и Калоян обявили въстанието точно на Димитровден, на 26 октомври 1185 г. и с помощта на св. Димитрий побеждаваме врага и България отново засиява като самостоятелно царство с всички качества на велика държава.

Св. Димитрий имал всичката възможност да бъде градоначалник на Солун и да има бляскава кариера, но предпочел името Христово и достойнствата на християнството, красотата на християнския живот пред много често долния в нравите си езически свят от онова време на римските императори.

Да благодарим на Бога, че ни дава такива достойни светци на светата ни Църква!”

Духовниците отслужиха последованието на малкия водосвет и поръсиха благочестивите вярващи със светена вода за здраве.

По молитвите на свети великомъченик Димитрий Мироточиви, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас!

 

 

Снимки

Димитровден в гр. ГлавиницаДимитровден в гр. ГлавиницаДимитровден в гр. ГлавиницаДимитровден в гр. ГлавиницаДимитровден в гр. ГлавиницаДимитровден в гр. ГлавиницаДимитровден в гр. Главиница
« предишна новинаследваща новина »