ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник и офикия в столичния храм „Св. Димитър“

27 октомври 2011 10:04, Софийска митрополия
Храмов празник в столичния храм „ Св. Димитър“

В столичния квартал „Хаджи Димитър“ се намира единственият храм в столицата, построен в чест на Солунския чудотворец – св. Димитър. Той се явява и единствен за квартала и много обичан от християните от цяла София. Затова и в празничния Димитровден от рано сутринта храмът и цялото околохрамово пространство бе осеяно с миряни, дошли да запалят свещичка, да благодарят на св. Димитър и отново да се помолят за неговата небесна закрила.

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тържествената св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие храмовото духовенство и множество предстоятели на софийски храмове.

В чест на празника към присъстващите богомолци се обърна предстоятелят на празнуващия храм – протойерей Антоний Алексиев. В своето слово той говори за дивния чудотворец и за това какво дарува Бог на онези, които посвещават живота си на Него.

„Светите угодници Божии са тези, чиито сърца са се възпламенили от любов към Бога, когато са размислили какво Бог е направил за нас, за човешкия род… Днес ние живеем във век на непрестанно материално потребление, което накрая ни погубва. Живеем във времена, когато имаме всичко материално, но ставаме все по-слаби и зависими, все по-немощни и по-бездуховни… В миналото хората са знаели на практика много по-малко от нас, но са имали много по-голяма мъдрост, знаели са много по-малко физични закони, но са живеели много по-честито и без страх за утрешния ден… Вярата е тази, която ни утвърждава и осмисля като човеци. И животът на светиите ни го показва и ни го доказва. Тялото на св. Димитър, което и до днес, вече 1700 години, чудотвори е явно свидетелство, че Божиите обещания са верни и за земния и за небесния живот“. Накрая отец Антоний, като пожела да не се стремим да живеем само в телесно спокойствие и материална удовлетвореност, а по примера на св. Димитър, който е отхвърлил слава, чест и блага, да се стремим да придобием мирен дух, защото тогава ще сме истински радостни и честити Божии приятели. “Христовата радост и мирът да бъдат с нас!“ - благопожела накрая отецът.

В края на литургията Знеполският еп. Йоан награди с офикия „протойерей“ свещеник Радосвет Станев от храмовото духовенство, който повече от двайсет години служи като йерей на Българската църква. Като представи на църковното изпълнение заслугите му като ревностен служител на св. олтар, който наред с енорийската си работа в храма обгрижва и параклиса в „Майчин дом“, му пожела здраве, духовни сили и все така усърдна пастирска дейност.

По традиция след духовното тържество бе осветено ястие и раздадено на всички присъстващи.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Храмов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Храмов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Посрещане на епископаПосрещане на епископаХрамов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Посрещане на епископа Посрещане на епископа  Посрещане на епископа  Отец Николай помазва с елейХрамов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Храмовата иконаПевцитеЗнеполски еп. ЙоанХрамов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Знеполски еп. ЙоанХрамов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Храмов празник в столичния храм „ Св. Димитър“ Знеполски еп. Йоан Храмов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Храмов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Храмов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Храмов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Храмов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Ставр. ик. Мина МинчевПротойерей Антоний АлексиевНа певницата Малкият именникВ храмаХрамов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Храмов празник в столичния храм „ Св. Димитър“ОфикияОфикияОфикияОфикияХрамов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Празничната иконаПред храма Храмов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Еп. Йоан пред тв камеритеХрамов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Храмов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Храмов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Храмов празник в столичния храм „ Св. Димитър“Храмов празник в столичния храм „ Св. Димитър“
« предишна новинаследваща новина »