ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец" в село Вехтово, Шуменска духовна околия

27 октомври 2011 12:01, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празник на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец" в село Вехтово

На 26 октомври 2011 г. (сряда) - Димитровден - храмът в село Вехтово, Шуменска духовна околия, отбеляза тържествено храмовия си празник.

Вехтово е село в Североизточна България и се намира на 18 км от град Шумен. В селото се изповядват две основни религии - православно християнство и ислям. В селото, в отлично разбирателство помежду си живеят три различни етноса и празници като Великден, Коледа, Бабинден, Димитровден и др. се празнуват от българи, турци и роми.

Обикновено на Великден се правят състезания по чупене и боядисване на яйца. На Коледа минават коледари по къщите и пеят коледарски песни и отправят пожелания към стопаните.

Храмът носи името на св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец. От месец февруари 2011 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил за председател на храма и църковното настоятелство бе назначен свещеник Васил Димитров Василев.

Богослужбата за празника беше уважена и посетена от кмета на селото г-жа Ива Вълчанова-Йорданова, която на 23. 10. 2011 г. беше избрана за втори кметски мандат, и от новоизбрания кмет на с. Стан, община Нови пазар, г-н Валентин Георгиев Димитров.

Църковното настоятелство при храма и председателят му свещ. Васил Василев организираха събитието. Събраха се около 35 човека, жители и гости на с. Вехтово.

След св. Литургия и петохлебието, беше отслужен празничен водосвет и осветен общоселският рибен корбан.

В празничното си слово енорийският свещеник разказа на християните за живота на великомъченика: "Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун, баща му бил управител на града и имал в дома си стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост и получил заповед да преследва християните. Но вместо това той ги покровителствал. Езическият римски император на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Димитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни. Хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка. Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба. Отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затова по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие в 306 година".

Енорийският свещеник Васил Василев преподаде на християните архипастирските благопожелания на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

ЗА МНОГО ГОДИНИ, ЗДРАВИ И МИРНИ, НА ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ НА С. ВЕХТОВО!

Материалът е предоставен от свещеник Васил Василев

 

 

Снимки

Празник на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец" в село Вехтово Празник на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец" в село ВехтовоПразник на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец" в село ВехтовоПразник на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец" в село ВехтовоПразник на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец" в село Вехтово Празник на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец" в село Вехтово Празник на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец" в село Вехтово
« предишна новинаследваща новина »