ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Димитровден в Пловдивска епархия

27 октомври 2011 18:43, Пловдивска митрополия
Димитровден в Пловдивска епархия

О, мъдри Димитрие, като предстоиш светло пред Божия престол, не ни забравяй, моли се за нас, като се надяваме силно на твоето застъпничество!

По случай празника Димитровден в пловдивския храм, посветен на свети великомъченик Димитрий Солунски, намиращ се в стария Пловдив, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави божествената света Литургия в съслужение с архим. Арсений, иконом Добромир Костов, иконом Василий Кашоров, свещ. Деян Стоенчев, председател на храма, и свещеници от града. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент Георги Радев. Храмът се оказа малък да побере множеството богомолци, дошли да участват в празничното архиерейско богослужение, да се помолят пред чудотворната икона на светеца, намираща се в храма и да изпросят молитвеното му застъпничество пред Бога. Както всякога, така и сега, всички богомолци заедно със своя архипастир с едни уста изповядаха Символа на нашата вяра и с едно сърце казаха Господнята молитва „Отче наш”. След възгласа на дякона „Со страхом Божим, верою и любовию приступите”, децата пристъпиха към св. Чаша, за да се приобщят със светите Христови тайни.

В края на богослужението митрополит Николай се обърна към множеството богомолци с архипастирско слово, акцентирайки върху живота, подвизите, добродетелите и чудесата на светия страстотерпец Димитрий.

Владиката връчи ордена на Пловдивската епархия „Св. апостол Ерм” І-ва степен за църковни заслуги и съдействие в делото на епархийската църква на инж. Димитър Георгиев, който е основният ктитор на храма, стожер на предприемачите с името Димитър в града и инициатор за възстановяването на манастирския комплекс около храмовото пространство.

Димитър Георгиев и 25 съименници учредяват спомоществователно сдружение “Свети Димитър”. Неправителствената организация с обществено-полезна дейност е с основна и единствена цел да ремонтира и възстанови храма “Свети великомъченик Димитър” в старинен Пловдив, както и цялостния манастирски комплекс. След основна, пълна реставрация на храма на 26 октомври 2007 г. той тържествено отваря врати за ежедневно богослужение, както подобава на един от най-големите и най-стари пловдивски храмове.

Но инж. Димитър Георгиев, председател на сдружение “Свети Димитър”, всяка година допълва по нещо ново в облагородяването на цялостния комплекс. След като беше възстановен храмът, бе укрепен и оградният зид, ремонтиран бе плочникът, дворното пространство, обновена бе камбанарията, подменена бе дървената конструкция, покривът бе обшит с дълготрайна медна ламарина, реставриран бе стенописът на портика и съградени наново източната и западната прицърковни къщи. Всичко това е извършено с благословение на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай и с даренията на хората, които носят името Димитър.

След тържественото архиерейско богослужение Пловдивският митрополит Николай освети възстановените сгради и благодари на христолюбивите ктитори за пожертвованията и помощта за пълното възстановяване на храма и манастирските постройки.

Снимки: Неделян Нешев

 

 

Снимки

Димитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархияДимитровден в Пловдивска епархия
« предишна новинаследваща новина »