ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на Басарбовската света обител

27 октомври 2011 23:16, Русенска митрополия
Храмов празник на Басарбовската св. обител

На 26 октомври архим. Емилиан, игумен на Басарбовския скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски”, заедно с братството на светата обител отслужи празнична вечерня. По време на богослужението бе изнесена плащаницата на св. Димитрий и отслужен акатист на светеца.

На 27 октомври Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи архиерейска св. Литургия за храмовия празник на Басарбовския манастир. На архиерея съслужиха игуменът на манастира, ставрофорните икономи от Гюргево Йоан Георге, Щефан Михоч и Киприан Киву, както и протодякон Кирил Синев. Песнопенията от св. Литургия бяха изпълнени от братството на манастира и от служители на Русенска св. митрополия.

Слава Богу, вече се превърна в традиция, празникът на Басарбовския манастир да се отбелязва тържествено от духовници от двата бряга на р. Дунав, съответно от Русенска митрополия и Гюргевска епископия. И тази година събратята духовници от Гюргево дойдоха с голям брой честни поклонници. Общата ни почит към родения в с. Басарбово св. Димитрий, обявен за покровител на румънската столица, обединява нашите два народа в едно духовно единство, от което днес ние се нуждаем повече от всякога.

Св. Литургия беше отслужена на български и румънски език. Всички поклонници споделиха, че се чувстват като у дома си. "Символът на вярата" произнесохме тържествено на български, а Господнята молитва „Отче наш” казаха братята християни отвъд Дунава.

Проповед за преподобния наш отец Димитрий Басарбовски прочете Милен Бакалов, завеждащ Културно-просветния и поклоннически отдел при Русенска св. митрополия.

В края на празничната литургия архиереят се обърна към честните поклонници с назидателни слова: „Св. Димитрий възпитал в себе си всички добродетели. Това е подвигът - от добродетел към добродетел. Ако считаме, че сме усвоили една добродетел, преминаваме към друга, която все още ни куца. И така както алпинистите отправят поглед към високите върхове и не се успокояват, докато не стигнат върха, така и в духовния живот отправяме поглед към Господ и Неговите преподобни, към тези, които са ни показали върхове на благочестието, и един по един, заедно като си помагаме в име Христово да бъдем заедно по този път към върховете.

Опасно е, ако се възгордеем. Гордостта може да ни свали ниско в живота. Но ние ще се стараем по примера на светите отци - колкото повече растем и се отправяме нагоре, толкова повече да бъдем в смирение. Както казват за житния клас – когато е зелен и празен, той високо стърчи, а когато е пълен с плод, той свежда глава. Да бъдем и ние възпълнени с много добродетелен живот и смирено да благодарим Богу и на св. Димитрий Басарбовски, на преподобните и богоносни наши отци, които са ни показали пътя към съвършенството. Ето, те напуснаха света, за да привлекат и нас по този път и да ни покажат, че това е съвършенството на духовния живот.”

Митрополит Неофит благодари за съслужението на духовниците от Румъния.

От румънска страна отец Йоан изрази с думи на признателност следното: „Светиите са тези, които са извършвали Божията воля и са били възнаградени със светост. Придобили са не само спасение на душите си, но и са ни завещали светите си мощи. Само Православната църква притежаваме свети мощи. Така както казахте и Ваше Високопреосвещенство, една от добродетелите, с които е блестял св. Димитрий, е смирението. Това означава да се смирим пред Бога, а не да бъдем унизявани от хората или от греха. Тук трябва да проявим дързост. Който се смирява пред Бога, него Бог въздига. Благодарим ви за любовта и гостоприемството, с които винаги така братски ни приемате. Желаем ви здраве и за много и благословени години!”

Всички с един глас и едно сърце изпяхме „Многая лета” за благоденствието на двата народа.

След края на св. Литургия духовниците отслужиха водосвет в двора на обителта и всички бяха поръсени със светена вода.

Освен преп. Димитрий Басарбовски, в долината на Русенски Лом са се подвизавали много монаси исихасти, между които св. Йоаким I Търновски (1235 г.) и преп. Софроний Софийски (16 в.). В олтара на скалната манастирска църква се намира икона с образите на тези трима известни светци от Поломието.

Тази година се навършват 326 г. от успението на св. Димитрий Басарбовски и 237 г. от пренасянето на честните му мощи в Букурещ.

Усърдно се молим на преподобния наш отец Димитрий Басарбовски, чиито свети мощи се намират в патриаршеската катедрала „Свети Константин и Елена” в Букурещ, да укрепва нашите братски отношения между българи и румънци, защото „не всеки, който Ми казва: Господи, Господи! ще влезе в царството небесно, а оня, който изпълнява волята на Моя Отец Небесен” (Мат. 7:21).

 

 

Снимки

Храмов празник на Басарбовската св. обителХрамов празник на Басарбовската св. обителХрамов празник на Басарбовската св. обителХрамов празник на Басарбовската св. обителХрамов празник на Басарбовската св. обителХрамов празник на Басарбовската св. обителХрамов празник на Басарбовската св. обителХрамов празник на Басарбовската св. обителЖитийна икона на св. Димитрий Басарбовски, 2005 г.Житийна икона на св. Димитрий Басарбовски, дар от Румънската православна църква (2005 г.)
« предишна новинаследваща новина »