ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в с. Калипетрово

28 октомври 2011 07:33, Доростолска митрополия
Храмов празник

На 25 октомври, в навечерието на празника в чест на св. Димитрий, жителите на това прекрасно добруджанско село с нетърпение очакваха да посрещнат своя архиерей, за да благослови началото на вечерната служба с всенощно бдение, отслужено от председателя на храма и протосингел на епархията ставроф. ик. Добри Чаков. В съслужението взеха участие и прот. Георги Попов, прот. Добри Върбанов, свещ. Роман Михалев и дякон Александър Нешев от софийския храм „Св. Параскева”.

Макар и за вечерна служба, множество народ от селото и съседни села, както и от гр. Силистра се бе стекъл в храма, който вече 163 години носи името на св. Димитър Солунски.

След вечернята бе отслужено петохлебие от Негово Високопросвещенство Доростолски митрополит Амвросий за здраве на всички жители и гости на с. Калипетрово.

След всенощното бдение бе отслужена и панихида в памет на всички починали свещенослужители и ктитори на храма.

На 26 октомври с тържествено биене на камбаните на храма в село Калипетрово председателят на храма и духовенството, дошло да вземе участие в Божествената св. Литургия, посрещна скъпия гост на калипетренци високопреосвещения Доростолски митрополит Амвросий.

Начало на светата Литургия бе дадено от ставроф. ик. Добри Чаков. В празничната литургия съслужиха и свещ. ик. Райчо Върбанов - архиерейски наместник на Дуловска дуовна околия, свещ. Роман Михалев, дякон Александър Нешев и дякон Николай Стефанов.

По време на светата Литургия, по решение на Св. Синод и с благословението на митрополит Амвросий, дякон Николай Стефанов бе ръкоположен за свещеник.

Множество народ се бе стекъл в храма, за да вземе участие в богослужението и да се поклони на частиците от св. мощи на честваните в този ден св. Димитър Солунски и св. Димитра Киево–Доростолска.

В лития начело със светините духовенството и миряните обиколиха храма.

След това митрополит Амвросий отслужи със свещенството водосвет пред Духовния център, носещ името на приснопаметния Доростолски митрополит Иларион, и всички бяха поръсени за здраве.

Празникът продължи с изява на две от седемте фолклорни групи на с. Калипетрово, които поздравиха жителите и гостите на селото. Накрая всички се хванаха на общоселско хоро.

Храмът в Калипетрово е построен изцяло с волни пожертвувания на местните жители през 1847 година. Това става след ферман, издаден от султан Абдул Меджид при посещението му в Силистра през 1847 година. За да отговори на тогавашните изисквания на османската власт, храмът е бил полувкопан в земята. Негови строители са дряновски майстори, а иконите са дело на тревненския зограф Досю Коев и неговите синове.

Първите свещеници били поп Стефан Михайлов и поп Стамат.

По инициатива на дългогодишния свещеник Добри Чаков през 1997 г. в чест на 150-годишнината от построяването му храмът е обновен и разкрасен, а в чест на 160-годишнината през 2007 г. е стенописан.

Калипетрово е едно от най-големите селища на Силистренска област. Името му идва от древността. През 1942 г. селото се преименува в Петрово, през 1954 г. - в Станчево, а през 1956 г. се възстановява старото му име – Калипетрово. Разположено е на 4 км южно от Силистра. Жителите му наброяват над 7000 души.

През целия период на османското иго Калипетрово е село с чисто българско население.

Най-ранните сведения за селището са от 1548 година. Тогава то се състояло от 59 къщи. Сведенията сочат, че османската експаназия от североизток принуждава голяма част от населението да емигрира отвъд Дунава. За това свидетелстват и запазените до днес роднински връзки на калипетровци с някои села от северната страна на реката. Такава е историята на чорбаджи Чако, който се заселил отвъд Дунава и основал село с изселили се жители на Калипетрово. И до днес в селата около Силистра се среща често фамилното име Чакови.

Текст и снимки: монах Емилиан

 

 

Снимки

Храмов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празник
« предишна новинаследваща новина »