ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Две години от кончината на приснопаметната и незабравима монахиня Мария Магдалина

28 октомври 2011 09:55, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Монахиня Мария Магдалина

На 30. 10. 2011 г. се навършват 2 г. от кончината на приснопаметната и незабравима монахиня Мария Магдалина (Мария Аргирова, или леля Марийка, както е известна сред нейните духовни чеда).

Родена е през 1927 г. в гр. Смядово от благочестиви родители, християни. От малка е имала влечение и стремеж към Бога и св. Църква. След като се омъжва, със съпруга си се преместват в град Шумен. Работи в детска ясла, където печели любовта и уважението и на децата, и на персонала. Нейното отзивчиво и любвеобилно, по християнски чисто сърце щедро раздава любов на всички. След смъртта на мъжа си приема монашески постриг от приснопаметния Проватски епископ Антоний.

Домът на монахиня Мария Магдалина се превръща в своеобразен разсадник на духовни кадри. Често е посещавана за духовен съвет и от богословите от ШУ "Еп. Константин Преславски". На всички тя разказва с искрен интерес и преклонение за духовния подвиг на старите и настоящи архиереи, монаси, монахини и свещеници. Споделя неведнъж болката си от бездуховността на нашето време, от празните манастири и липсата на любов между хората. Има десетки кръщелници, на които добросъвестно преподава словото Божие. По майчински ги учи на смирение и надежда с думите „Не се отчайвай, Бог ще промисли!” Независимо от всички трудности тя запазва до последен дъх вярата, надеждата и любовта си към Бога, Църквата и народа.

Бог да я прости, а ние живите да се помолим за упокоение на душата й.

ДА СИ СПОМНИМ ЗА НЕЯ!

Бог да ти прости! Вечна и блажена да е паметта ти! Царство ти Небесно! Ти вече си там, за където винаги е копняло сърцето ти, при ХРИСТА! Колко много добро и на колко много хора си направила! Поклон пред паметта ти! Благодарение на теб и добри хора като теб, преди 8 г. по твоя инициатива ми събрахте пари и ми купихте богослужебните одежди, подрасник, расо, нагръден свещенически кръст, защото знаеше, че съм в недоимък и родителите ми са безработни, а и аз, и жена ми след сватбата също отработвахме към Социални грижи по 5 трудови дни на месец, за да ни плащат енергийните помощи и ни даваха малка сума пари. Нямах финансова възможност да се подготвя за деня на ръкоположението ми за свещеник и ти без да те моля, сама събра парите и ми купихте всичко необходимо. Разбира се, това ти е било внушено от Самия Бог, но аз винаги ще се моля за душата ти и няма да забравя не само това, но и многото още добри твои дела!

НАСЛАЖДАВАЙ СЕ СЕГА ОТ ТРУДОВЕТЕ СИ ПРИ БОГА! АМИН!

Свещеник Васил Василев

 

 

Снимки

Монахиня Мария Магдалина
« предишна новинаследваща новина »