ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Димитровден в с. Върбица

28 октомври 2011 10:03, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Йеромонах Климент

Миро от чудотворния каменен кръст в румънския манастир „Дервент“ пристигна за храмовия празник на църквата „Св. Димитър Солунски” във Върбица.

Миряните, дочакали края на църковната служба, бяха помазани от йеромонах Климент с Божия дар, чийто приносителки разказаха как капка по капка събрали от мироточния камък в манастирската обител, за да го донесат на празника в църквата, строена преди век и половина.

През сълзи от умиление 80-годишната Анка Атанасова си спомни как като дете идвала с майка си, а по-късно и със свекърва си в този храм и винаги от едно и също място участвали в богослужбите и слушали проповедите. Върбичанката „извади” от спомените си и наставленията на своята учителка Урумова, с която класът заставал пред иконата на св. Димитър, а после разказвали историята на възрожденската църква. Вчера Анка пак стоя дълго пред иконата, а после почерпи миряните за двамата именници – син и правнук, и си пожела единият да се връща по-често от Гърция, а другият да расте в нашата, но вече уредена държава.

На Димитровден бяха осветени икони на Пресвета Богородица, донесени от местни жители, като едната от тях беше с надпис от 1820 г. Църквата във Върбица предпразнично била обновена, за което клисарката Йорданка Кантева изтъкна голямата заслуга на Стоян Мушев, на Савчо Савов и на Боянка Димитрова. Те дарили на храма около 1700 лв., с които той бил белосан изцяло отвън и отвътре. Лакирали тавана, пода, дървените тераси и ламперията и освежили всички икони и църковни тронове. Първият от дарителите даде и корбан за Димитровден, но по волята на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил той бил осветен и раздаден три дни преди празника.

Текст и снимки: Росица СТАЙКОВА - в. Шуменска зора

 

 

Снимки

Анка Атанасова (вдясно) още от дете обичала да застава пред иконата на св. Димитър, която е най-старата в храма.
« предишна новинаследваща новина »