ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 20 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”

29 октомври 2011 15:45, Българска Патриаршия
Църковен вестник, бр. 20/2011 г.

С молитва към преподобния наш отец Йоан Рилски и репортаж от празничната св. Литургия в основаната от него обител започва навоизлезлият бр. 20 на „Църковен вестник”. Излязъл дни след неговия празник, броят е повлиян от аскетическия подвиг и неизбледняващ пример на Рилския светец.

На една от най-важните отличителни черти на Източноправославната църква и монашество - исихазма и исихасткия начин на живот е посветена статията „Св. Гора - духовен фар на исихазма”. Авторът, архим. Йоаникий, намира основанието за исихазма на Православието в аскетическия и исихастки дух на Евангелието и апостолската проповед и го противопоставя на практицизма на Западното християнство. Той се спира на същността и вечната актуалност на исихазма и пътищата за постигане на обожение и боговидение, както и на проникването и съхраняването на тази древна традиция на Света Гора и проникването й сред славянските народи. Статията четете на стр. 1-4.

Своеобразно продължение на темата за духовната борба за очистването от страстите и търсенето на Светотроичната светлина от нашия помрачен ум е интервюто на Александра Карамихалева с архим. Емилиянос Казанджидис от манастира „Св. Панталеймон”, епархия Димитриада и Алмиру на Гръцката православна църква. Отец Емилиянос говори за страстите като сили на душата, които са изгубили вярната си посока и способите за правилното им пренасочване към Бога и превръщането им в добродетели. За очистването на душата и постепенното връщане на човека към неговата първична красота и за ролята на духовния отец в делото на спасението четете на стр. 5.

Своите мисли за Пресвета Богородица и за нейното място в нашите сърца, молитви и всекидневен живот споделя с читателите на „Църковен вестник” прот. Емил Паралингов. На какво ни учи без думи Божията майка със своя благообразен лик, своя боголюбив и богоотдаден живот, с майчината си топлота и любов, четете на стр. 1-6.

В „Мъченичеството като начин на живот” авторката Валя Христова чрез припомнянето на една народна песен, ни връща в не толкова далечното ни минало преди 250 години, когато за вярващите българи смъртта е била по-предпочитана и желана пред раздялата с православната вяра на дедите им. На същата авторка дължим и любопитния материал под заглавие „За българската святост и паметта” за нашите възрожденски църковни календари и техните послания, и по-специално на един църковен календар, издаден от Христо Ботев. В този календар поетът редом с общоправославните и известни български светии поставя имената на неканонизирани християни, пострадали от турското робство, отстоявайки своята православна вяра и поборници за свобода, възкресявайки тяхната памет. Материалите четете на стр. 7.

В рубрика „Документи” на ср. 3 публикуваме "Обръщение към освещения клир на Пловдивска епархия", чрез което епархийският архиерей призовава свещенството от поверения му диоцез да поискат от Комисията по досиетата да разкрие агентите на Държавна сигурност, ако има такива сред тях.

В новинарската стр. 2 сме подбрали предимно новини за нови православни храмове и събития с общоцърковно значение.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Поради поредно увеличаване на пощенските разходи за един брой от 45 ст. на 55 ст., от м. август 2011 г. цената за годишен абонамент за 2012 г. се променя от 26 лв. на 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Текст: Александра Карамихалева, главен редактор на "Църковен вестник"

 

 

« предишна новинаследваща новина »