ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стобийски епископ Наум взе участие в празненствата в Букурещ, посветени на св. Димитрий Басарбовски

29 октомври 2011 12:16,
Стобийски епископ Наум в Букурещ

На 27 октомври - св. Димитрий Басарбовски, Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква, с благословението на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Максим, участва в архиерейска св. Литургия, отслужена на патриаршеския хълм в Букурещ.

Св. Литургия беше отслужена от Негово Блаженство Теодор II, папа и патриарх на Александрия и цяла Африка, Негово Блаженство Румънския патриарх Даниел, митрополита на Акра Георгиос, Патраския митрополит Хризостом, ректора на Киевската духовна академия и семинария Борисполски архиепископ Антоний и тридесет и четирима архиереи на Румънския Св. Синод.

След прочитането на евангелското четиво Негово Блаженство Теодор II произнесе проповед, в която подчерта добродетелите на преподобни Димитрий, родом от с. Басарбово, Русенска епархия.

В края на св. Литургия митрополит Хризостом прочете поздравление от Атинския и на цяла Елада архиепископ Йероним.

Последва поздравление от името на Българския патриарх Максим, по случай празника на преподобния наш отец Димитрий, което беше прочетено от Преосвещения Стобийски епископ Наум. Преводът на румънски език прочете прот. Йоан Иванов, официален представител на БПЦ в Румъния.

Текстът на поздравлението гласи:

ДО

НЕГОВО БЛАЖЕНСТВО

РУМЪНСКИЯ ПАТРИАРХ ДАНИЕЛ

Б У К У Р Е Щ

ВАШЕ БЛАЖЕНСТВО,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ХРИСТА БРАТЕ И СЪСЛУЖИТЕЛЮ,

Днес, 27 октомври, когато св. Православна църква почита паметта на св. Димитрий Нови Басарбовски, покровител на престолния Ви град Букурещ, столица на Румъния, приемете от наше име и от името на Светия Синод на Българската православна църква, братски поздрави и благопожелания за крепко здраве, духовна бодрост и преуспяване в делото на благовестието, към което, по думите на Апостола на народите (Рим. 1:1) всички ние неизменно сме призвани.

Нека, по молитвите на св. Димитрий Нови, Всеподателят Ви укрепва по нелекия, но благодатен и спасителен път на Вашето патриаршеско служение за прослава на светото Му име сред народите и разпростиране на благовестието сред цялото творение (Мат. 28:19)!

Паметта на св. Димитрий Нови е особено скъпа и за православните християни в България и залог за вековните братски духовни връзки между българския и румънския народ. Ето защо, с молитвена благодарност към Бога, неотдавна ние приехме частица от светите мощи на преподобния, предадена ни с благословението на Вашия достоен и приснопаметен предшественик, патриарх Теоктист. Басарбовският манастир в пределите на българската Русенска епархия, в който светителят иночески се е подвизавал и където скъпоценният братски дар беше положен за съхранение и поклонение, е вековно духовно средище и притегателен център за православните християни от нашите две сестри-църкви.

Ваше Блаженство,

Като Ви поздравяваме още веднъж с празника на св. Димитрий Басарбовски, който е и духовен покровител на богохранимата Ви столица, молитствуваме от Господа да укрепи духовните ни сили, та, с взаимно братолюбие и добри дела, да продължаваме да градим Божия дом, който е „църква на живия Бог, стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15).

Препоръчваме се на св. Ви молитви и оставаме на Ваше Блаженство в Христа брат и съслужител,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

МАКСИМ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Негово Блаженство патриарх Даниел благодари за топлото приветствие и подчерта братските отношения между българския и румънски народи, които сме призвани да поддържаме по молитвите на родения на българска земя св. Димитрий.

Голямо множество християни търпеливо чакаха да се поклонят на св. глава на св. ап. Андрей Първозвани, донесена от гр. Патра, и пренесените от генерал-фелдмаршал Иван Петрович Салтиков през 1774 г. в Букурещ мощи на св. Димитрий Басарбовски. (До скоро в житийната литература се смяташе, че мощите му са пренесени в Букурещ от ген. Петър Салтиков, починал през 1772 г., т. е. две години преди края на Руско-турската война през 1768-1774 г., исторически факт установен от архим. Виктор Мутафов http://www.pravmladeji.org/node/675 )

На 14 октомври, Петковден, епископ Наум също така участва в тържествата, посветени на преподобната наша майка Петка-Параскева в гр. Яш, чиито св. мощи в продължение на 155 години са покровителствали старопрестолния Търновград (1238-1393).

 

 

Снимки

Стобийски епископ Наум в БукурещСтобийски епископ Наум в БукурещСтобийски епископ Наум в БукурещСтобийски епископ Наум в БукурещСтобийски епископ Наум в БукурещСтобийски епископ Наум в БукурещСтобийски епископ Наум в БукурещСтобийски епископ Наум в ЯшСтобийски епископ Наум в Яш
« предишна новинаследваща новина »