ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“

29 октомври 2011 09:28, Софийска митрополия
Празничната икона

На 28 октомври Православната църква чества паметта на св. Параскева от Икония, живяла през 3 в. и мъченически пострадала за Христа. В столицата, на ул. „Раковски“ се намира велелепен храм, посветен на мъченицата Христова. Изключителен със своята архитектура, в него са устроени пет престола, като централният св. Престол е посветен на св. Параскева Римлянка.

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в празничния ден св. Литургия бе оглавена от Знеполския еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, предстоятелят на храма - протойерей Йоан Чикалов и голямо множество предстоятели на софийски храмове.

Енориаши, църковни настоятели и много гости се бяха събрали в църквата, за да отбележат заедно храмовия празник. Сред тях бе и г-жа Бистра Илиева, изпълнителен директор на фондация „Дарби“ и директор на училище „Евростандарт“, която вече трета година организира към храма Фестивал за детски църковни песни .

За молитвеното настроение на вярващите допринесе професионалното изпълнение на Смесения хор при храма с диригент Нели Трошева.

В края на литургията еп. Йоан се обърна към присъстващите с празнично слово, в което разказа житието на светата девица и твърдото й изповядване на Христовата вяра. Като припомни евангелското четиво и подчерта дръзновението, което са имали грешници при срещата им с Господ Иисус Христос и са Го приемали в своите души, той пожела: „С молитвената закрила на честваната св. Параскева животът ни да бъде изпълнен с дръзновение, старание, желание и така да стане и по-благочестив, и по-мъдър и по-смирен, защото злото се преумножава, когато отвръщаме на злото със зло“.

Архиереят поздрави предстоятеля протойерей Йоан Чикалов , църковното настоятелство, певците и преподаде на християните първосветителския благослов на Негово Светейшество, който отбелязва своя 97-ми рожден ден в Пловдивска епархия.

След края на богослужбата еп. Йоан посети възпитаниците на училище „Дарби“, което ползва сградите към храма и ги благослови за добър успех в преподаваното им учение. Сърдечна бе срещата между епископа и младежите. С видим интерес те слушаха словата на еп. Йоан, който ги впечатли със своята непосредственост и топло пастирско отношение. От името на служителите и учениците г-жа Бистра Илиева поднесе кошница с цветя и дар за Негово Светейшество патриарх Максим и изрази надеждата си за по-чести срещи със Софийския викарий.

Справка:

През 2005 г. храмът бе умишлено повреден /според разследващите органи/ и тогава изгоря централната част на иконостаса, която бе образец за всички дърворезбари и творци на църковното изкуство. След четири години на усилена работа от страна на храмовото духовенство, изпитало особена трудност още при намирането на дърворезбари, които да изработят според образеца новия иконостас, той вече е поставен, с позлата, със същата уникална изработка като оригинала на чешките майстори. Олтарът, който бе най-засегнат от огъня, е изцяло обновен. Направени са нови витражи, възстановено е горното място /архиерейският трон в олтара/, поставен е нов паркет и са изработени нови тронове. Наред с това, фирма „Овъргаз”, с директор Сашо Дончев, изцяло е дарила поставянето и уредите на въздушно отопление, което е единственият начин за отопление на църквата през зимните месеци.

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: Весела ИГНАТОВА, Даниела ДОБРЕВА

 

 

Снимки

Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Г-жа Бистра ИлиеваХрамов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Протоиерей Йоан ЧикаловХрамов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Отец Христо и презвитерата муОтец Ангел и г-жа Бистра Илиева Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Храмов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Към училище " Дарби"На посещение в училище " Дарби"На посещение в училище " Дарби" На посещение в училище " Дарби" На посещение в училище " Дарби" За всеки по иконка за благословениеХрамов празник в столичния храм „Света великомъченица Параскева“Приготвяне на благословено ястие
« предишна новинаследваща новина »