ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Бачковската св. обител посреща Негово Светейшество Българския патриарх Максим

29 октомври 2011 19:39, Българска Патриаршия
Бачковски манастир

На 28 октомври, в навечерието на 97-мия рожден ден на първопредстоятеля на Българската православна църква, в Бачковската св. обител се събраха членовете на Св. Синод на БПЦ-БП, главният секретар на Св. Синод, игумените на ставропигиалните ни манастири, монашеското братство на манастира, свещенослужители от Софийска, Ловчанска и Пловдивска епархии, представителите на Руската и Румънската православни църкви в България, синодални и митрополитски служители, гости и служители на светата обител.

През красивата есенна вечер в притихналите двори на Бачковския манастир Негово Светейшество Българският патриарх Максим бе посрещнат от игумена Негово Преосвещенство Агатоникийски еп. Борис заедно с пристигналите вече синодални членове. Особена тишина и мир изпълваха манастирската атмосфера и радост струеше от очите на всички събрали се в светата обител, за да се помолят за своя патриарх и за да споделят любовта си към него, Църквата и Бога.

В храма на св. обител от 18 ч. вечернята бе отслужена от бачковския йеромонах Павел. На клироса пяха високопреосвещените митрополити Видински Дометиан и Русенски Неофит, а редом до тях се молеше Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Калиник. В общо сладкогласие издигнаха пение към Бога също архим. Антим – протосингел на Видинска св. митрополия, архим. Симон – брат на манастира, представителите на Руската православна църква игумен Филип и йером. Зотик, прот. Николай Цурев, свещ. Лазар Георгиев, дякон Иван Петков, манастирски братя и иподякони. Великотърновският митрополит Григорий и Доростолският митрополит Амвросий се молеха в олтара, а при св. мощи в кораба на храма бяха притихнали в моление Адрианополският еп. Евлогий – игумен на Рилската св. обител, и Знеполският еп. Йоан - викарий на Софийския митрополит.

Синодалните архиереи почетоха при влизането си в храма и приснопаметните патриарх Кирил и екзарх Стефан, които са погребани отдясно и отляво при входа на наоса. Всички с молитвено-песенна вглъбеност участваха в богослужението, с което се подготвиха за посрещането на забележителния празник по случай патриаршеския рожден ден.

В края на вечерта Светият Синод проведе своя работна вечеря в игуменарната на манастира, а в монашеската трапезария църковните служители дигнаха тостове за дълголетния ни и мъдър патриарх с пожелание още много години да ръководи кораба на Църквата и да го насочва към спасителното пристанище на вечния и блажен живот, огрян от Божията слава.

Природата поднесе като подарък на Светейшия ни патриарх своите пъстри багри, а ние – своя смирен молитвен букет.

Пресвета Богородице, моли Бога за здравето и благопреуспяването на Негово Светейшество от сила в сила, благослови целия наш български Синод, клира, монашестващите и вярващия ни народ! Амин.

Текст и снимки: Десислава Пулиева

 

 

Снимки

Есенни багри над Бачковската св. обител"Ти прати извори в долините: между планини текат (води)"Есенни багри над Бачковската св. обителБачковски манастирБачковски манастирХрамътДвери към светинятаБогородичната икона - изцеление за нашата немощС това ще се спасим!ИконостасътИконостасътЙеромонах ПавелСъбратя в ХристаИконата на св. Йоан РилскиАрхим. АнтимВидински митр. ДометианСв. мощи, изложени за целуваниеВрачански митр. КалиникВидински митр. Дометиан и Доростолски митр. АмвросийНа клиросаНа клиросаНа клиросаВечерна молитваВеликотърновски митр. ГригорийЕдно в ХристаРусенски митр. Неофит и игумен Филип (РПЦ)Архим. СимонБачковски манастирБачковските чинариЦърквичката "Св. Георги" в с. БачковоЦърквичката "Св. Георги" в с. БачковоЦърквичката "Св. Георги" в с. БачковоПъстри есенни багриЗлатна есенс. Бачково"Да бъде Господу слава навеки!"
« предишна новинаследваща новина »