ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пловдивската епархийска църква засвидетелства своята синовна любов към Светейшия патриарх Максим

29 октомври 2011 22:53, Българска Патриаршия
Пловдивската епархийска църква засвидетелства своята синовна любов към Светейшия патриарх Максим

След празничните богослужби под покрива на Бачковската света обител и покрова на Божията Майка, чиято чудотворна икона се съхранява там, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим и придружаващите го архиереи на БПЦ отпътуваха за гр. Пловдив, където, съгласно предварителната програма, продължиха празненствата по повод 97-годишнината на Светейшия ни патриарх. Тържествен камбанен звън, в съзвучие с трепета и радостта на събралото се свещенство и богомолен народ от богохранимата Пловдивска епархия, посрещна Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Пръв своята синовна любов и почит изрази епархийският им архиерей - високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай, който посрещна Светейшия патриарх начело на дълъг шпалир от свещенослужители на епархията и голямо множество миряни. Празничното настроение в този ден се подсилваше и от блестящия в своята позлата и чисти багри напълно обновен митрополитски храм „Св. Марина”.

В чест на височайшия рожденик, Пловдивският митрополит Николай и епархийското свещенство отслужиха Молебен, по време на който Негово Светейшество и синодалните архиереи взеха молитвено участие от солея на храма.

Трогателни бяха думите, които отправи митрополит Николай към Светейшия патриарх Максим, думи на дълбока признателност, почит и най-искрено уважение и любов.

Подобно на св. Елисавета при срещата й с Пресвета Богородица, митрополитът възкликна в израз на всенародната радост на епархийското църковно изпълнение: „Откъде ни е тази радост да дойде при нас ангелът на многострадалната ни Църква, Негово Светейшество Българският патриарх Максим!” Като изрази задоволство, че Негово Светейшество е избрал именно Пловдивска епархия и храма, носещ името на св. Марина, чието име той е приел в най-ранна възраст при своето кръщение и чийто пример е следвал, митрополит Николай молитвено благодари на Бога, че ни е дал такъв първосветител, какъвто ни е нужен, "скала на дълготърпението, пример за смирение и кротост". Архиереят каза още, че няма човек, който да не чувства, че присъства на историческо събитие и да не чувства сугубата благодат, изливаща се върху всички събрани в митрополитския храм на Пловдив; че в отговор на истинската св. Павлова дълготърпелива и пълна с благост любов, с която Светейшия патриарх Максим дарява верните чеда на Църквата, свещеният клир на Пловдивска епархия му дарява в този празничен ден своята синовна предана и искрена обич, но и неуморния си труд по обгрижването на паството на Негово Светейшество в пределите на тази епархия и верността на епархиоти, които добре знаят кой е техният патриарх.

Като цитира посланието на св. ап. Павел до Филипяни, където се казва: „Живейте достойно за Христовото благовестие, стойте в един дух, като се подвизавате единодушно за евангелската вяра и не се стряскайте в нищо от противниците: това е тям доказателство за погибел, а вам - за спасение. И това е от Бога, защото вам е дарувано заради Христа не само да вярвате в Него, но и да страдате за Него”, митрополит Николай припомни подвига на служението на Негово Светейшество, преминало в тежки метежни времена, и добрия му пример да не търси възмездие за гонителите, които хулят клира на Църквата и него самия, знаейки, че ако Господ е с него, никой не може да бъде против него.

Като го поздрави от името на честния клир и верния Божий народ на Пловдивската епархия, митрополит Николай пожела: „Бог щедро да Ви дари с крепко здраве и благодатно дълголетие и както досега, тъй и занапред под вдъхновението на Светия Дух благоуспешно да ръководите Българската православна църква по пътя на вярата и спасението!” И с преизпълнени със синовна любов и признателност сърца, отправи, от името на народа, към Всеподателя Бога възгласа от св. Литургия: “В первих помени, Господи, Светейшия наш отец Максим, Патриарх Български, когото си подарил на Твоята света Църква в мир, невредим, почитан, здрав, дългоденствен, право правещ словото на Твоята истина”. (Цялото слово можете да прочетете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=54218) (Словото-отговор на Светейшия патриарх Максим четете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=54233)

В дар на Светейшия патриарх Максим митрополит Николай поднесе епитрахил и омофор. Светейшият патриарх отвърна на жеста, като подари на архиерея светогорска икона на Божията майка и на неговия небесен покровител св. Николай Мирликийски.

Празникът продължи с празничен обяд в митрополитския дом, специално оборудван в чест на посещението на Негово Светейшество с асансьор.

За много и благословени от Бога години, Ваше Светейшество!

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Стенопис от митрополитския храмПристигането на Негово СветейшествоВ очакване на патриарх МаксимВ очакване на патриарх МаксимПристигането на Негово Светейшество в храм "Св. Марина"Празничен молебен в ПловдивНегово Светейшество повреме на МолебенаАрхиереите по време на МолебенаАрхиереите по време на МолебенаПразничен молебен в ПловдивПразничен молебен в ПловдивПатриаршеско благословениеХрамовата иконаОбновеният митрополитски храмСлово-отговор на патриарх МаксимПатриаршеско благословениеБлагослов към църковното изпълнениеРазмяна на подаръциРазмяна на подаръциЗасвидетелствана синовна любовИзпращане на Светейшия патриархИзпращане на Светейшия патриархПловдивската епархийска църква засвидетелства своята синовна любов към Светейшия патриарх МаксимПловдивската епархийска църква засвидетелства своята синовна любов към Светейшия патриарх МаксимПловдивската епархийска църква засвидетелства своята синовна любов към Светейшия патриарх МаксимВ митрополитския дом в ПловдивВ митрополитския дом в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »