ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на св. крал Стефан Милутин в софийската митрополитска катедрала "Св. Неделя"

30 октомври 2011 17:01, Софийска митрополия
Празник на св. крал Стефан Милутин

Днес, 30 октомври, столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” отбелязва своя втори храмов празник, посветен на св. крал Стефан Урош II Милутин - сръбския крал, който след като укрепил границите на държавата, издигнал множество св. обители и църкви и чиито мощи вече 550 г. се покоят в митрополитската катедрала.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничната св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия, игумен Филип - председател на Руското подворие у нас, йеромонах Зотик - секретар на Руското подворие, множество предстоятели на софийски храмове и двама дякони.

Молитвено участие взеха архимандрит Дионисий, началник на Богослужебния отдел към Св. Синод и представители на монашеското братство на скита „Св. Анна“, Света Гора.

Вдъхновено и емоционално слово за живота и делото на светия сръбски крал Стефан произнесе Знеполският еп. Йоан. В него той говори за 42-годишното служение на боговдъхновения и богобоязлив управник и за благословението, което имаме с присъствието на неговите свети мощи в София, при които всеки българин отправя молитви. (Цялото слово може да чуете в края на новината.)

Като подчерта небесната и благословена закрила на българския род от свети Крал, викарният епископ отбеляза, че на вчерашния ден Негово Светейшество Българският патриарх Максим, който много обича митрополитската катедрала и винаги с молитва се обръща към светеца-крал, навърши 97 години, което е явно свидетелство за Божието благословение над него.

Еп. Йоан благодари на храмовото духовенство, на църковното настоятелство и на професионалния мъжки хор при катедралата и отбеляза, че днес се навършват 100 г. от рождението на Иван Куртев (30.10.1911-10.02.1996), изтъкнат музикант – богослов, диригент на Катедралния хор към храм „Св. Неделя“ и основател на Свещеническия хор (1947 г.) и преподаде патриаршеския първосветителски благослов на голямото множество вярващи.

Справка:

Св. крал Стефан Милутин е добротворец на Сръбската църква. Той е един от колосите на православието, които са имали светска власт и сила. Царувал е 42 г., като всяка година от царуването си строил по една църква. След една победа, която спечелили сръбските и византийските войски срещу турците в Мала Азия, той построил по един храм в Йерусалим, Цариград и Скопие, съградил по този случай и манастир в Цариград - „Св. архангели Михаил и Гавриил”. Особена грижа благочестивият крал е проявил към Хилендарския манастир в Св. Гора, където е изградил храм и кула за защита на манастира от нападения на разбойници. Според житиеписеца той често, след като се преобличал в обикновени дрехи, излизал нощем от двореца и ходел при бедните, за да им раздава пари и дрехи.

Крал Стефан Урош II Милутин починал на 30 октомври 1321 г. и Църквата скоро го канонизирала за светец. През 1460 г. нетленното му тяло било пренесено в София и положено в старинния храм „Св. Пантелеймон” (на неговото място днес е Богословският факултет), където се съхранявало до 1842 година. За да опазят светите мощи от поругаване при навлизането в София на войските на видинския паша Пазвантоглу, храмовото духовенство ги пренесло в Люлинския манастир „Св. Кирил и Методий” (над кв. "Горна баня"). През 1863 г. ковчегът с мощите е пренесен от там и положен в храм „Св. Неделя”, поради което дълго време храмът бил наричан от софиянци „Св. Крал”.

Текст, снимки и аудиозапис: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Празник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинНовият иподяконПразник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинЙеромонах ЗотикПразник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинВ храмаВ храмаИгуменът на скита "Св. Анна", Света ГораСветогорският монах СпиридонПразник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан МилутинМощехранителницата на св. крал СтефанМощехранителницата на св. крал СтефанНа молитва пред св. мощиИкона на св. крал Стефан МилутинПразник на св. крал Стефан Милутин

Файлове

« предишна новинаследваща новина »