ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на преподобни Йоан Рилски в Българската екзархия в Истанбул

30 октомври 2011 18:29, Българска Патриаршия
Празникът на преподобни Йоан Рилски в Българската екзархия в Истанбул

На 30 октомври тази година тържествено бе отбелязана паметта на небесния застъпник и всебългарски покровител св. Йоан Рилски в българския екзархийски храм в Истанбул. Храмът е посветен на преподобния.

По покана на църковното настоятелство на Българския екзархийски вакъф, гост на тържеството бе Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, който по време на светата Литургия стоя на архиерейския трон.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод на Българската православна църква, участие в тържеството взе Стобийският епископ Наум – главен секретар на Св. Синод, придружен от дякон Иван Петков.

На катавасиите духовници и миряни посрещнаха патриарх Вартоломей, който благослови многобройните християни, събрали се в българския храм.

На богослужението присъства викарият на белгийския митрополит - епископ Атинагор, както и много гости от Гърция, участници в международен семинар на лекарите кардиолози, провеждащ се в Истанбул, гости на Вселенската патриаршия от Грац, Австрия.

Гост на това тържество бе и заместник-кметът на квартал "Шишли", в който се намира храмът – г-н Васкес.

На светата Литургия "Символът на вярата" и Господнята молитва "Отче наш" бяха прочетени от Вселенския патриарх Вартоломей и епископ Наум на гръцки и български език.

Богослужбата бе украсена от хора при Българската екзархия, ръководен от г-н Кирияк Лязе.

След светата Литургия Негово Светейшество се обърна към многобройния народ, изпълнил храма и двора на Екзархията, с отеческо слово, в което благодари на църковното настоятество и отбеляза, че винаги с обич и уважение откликва на поканите на българската общност и посещава българските храмове “Свети Стефан” в квартал "Фенер", “Свети Йоан Рилски” в квартал "Шишли" и гробищния храм “Св. Димитър” в квартал "Ферикьой".

Патриарх Вартоломей отправи чрез гостуващия епископ Наум сърдечни поздрави към Негово Светейшество Българския патриарх Максим по случай неговата 97-годишнина, която се изпълни на 29 октомври, като му пожела здраве, благодатна Божия подкрепа и благословение в трудовете му за полза на БПЦ.

След словото си патриарх Вартоломей подари икона на св. Йоан Рилски за храма, която бе приета от българския свещеник иконом Ангел Велков, служещ при българските храмове в Истанбул.

След светата богослужба всички се събраха в салона при храма, където църковното настоятелство даде обяд за високия гост и всички присъстващи.

Текст и снимки: църковно настоятелство при Българската екзархия - Истанбул

 

 

Снимки

Празникът на преподобни Йоан Рилски в Българската екзархия в ИстанбулПразникът на преподобни Йоан Рилски в Българската екзархия в ИстанбулПразникът на преподобни Йоан Рилски в Българската екзархия в ИстанбулПразникът на преподобни Йоан Рилски в Българската екзархия в ИстанбулПразникът на преподобни Йоан Рилски в Българската екзархия в ИстанбулПразникът на преподобни Йоан Рилски в Българската екзархия в ИстанбулПразникът на преподобни Йоан Рилски в Българската екзархия в Истанбулцърковно настоятелство при Българската екзархия - ИстанбулПразникът на преподобни Йоан Рилски в Българската екзархия в ИстанбулПразникът на преподобни Йоан Рилски в Българската екзархия в ИстанбулПразникът на преподобни Йоан Рилски в Българската екзархия в Истанбул
« предишна новинаследваща новина »