ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в с. Охрид

31 октомври 2011 13:53, Видинска митрополия
Празник в с. Охрид

В първия почивен ден след големия празник, посветен на св. вмчк Димитър Солунски, едно малко и китно село в община Бойчиновци отбеляза своя храмов празник – св. Димитър Солунски.

С отческото благословение на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, св. Литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий.

В празничното богослужение-съслужение участие взеха архимандрит Йосиф (Иванов), йеромонах Исак, архиерейски наместник на Ломска духовна околия, и протойерей Николай Митов.

Епископ Сионий благослови жителите и гостите на селото и им пожела благословението на св. Димитър да бъде винаги с тях, той да им бъде радост и утеха в живота.

След светата божествена служба бе отслужен празничен водосвет. Бе принесен корбан, който бе благословен и раздаден за благоденствието на населниците, храма и читалището при селото.

Православният храм “Св. Димитър Солунски” е построен през 1867 г. Застроената площ е 90 м². Изграден е изцяло от дялан камък. Забележителна е историята на храмовата камбана, която е изработена в Грузия за гр. Охрид - Македония през 1886 г., но след пристигането на пристанище Лом става грешка и камбаната е изпратена в село Охрид.

След изясняване на недоразумението камбаната остава в селото и до днес, където оглася с чудния си звън цялата околност и се чува, при добро време, в още няколко села.

Тази година селското читалище „Просвета - 1921” отпразнува своя 90-годишен юбилей. В празничната програма в салона на читалището взеха участие самодейни колективи от село Охрид и градовете Бойчиновци и Криводол.

Основният организатор на празненството е г-н Боян Илиев, секретар на читалището и г-н Трифон Иванов, кмет на с. Охрид.

Текст и снимки: архимандрит Йосиф (Иванов)

 

 

Снимки

Празник в с. ОхридПразник в с. ОхридПразник в с. ОхридПразник в с. ОхридПразник в с. ОхридПразник в с. ОхридПразник в с. ОхридПразник в с. ОхридПразник в с. ОхридПразник в с. ОхридПразник в с. ОхридПразник в с. ОхридПразник в с. ОхридПразник в с. Охрид
« предишна новинаследваща новина »