ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Архангеловден Ловчанският митрополит Гавриил обнови храм

08 ноември 2011 18:11, Ловчанска митрополия
Етрополе

Голям празник ли? Празничното настроение винаги извира от сърцето, за искрения християнин изворът на радост винаги е бил вярата. Празникът на архистратига на безплътните сили - архангел Михаил, е празник на вярата, затова и радостта е голяма.

На този празник Ловчанският митрополит Гавриил обнови храма в Чекотинския манастир.

В ранното и мъгливо утро в манастира звъни камбана. Един подир друг поклонниците започват да изпълват малкия храм и двора. Те се любуват на китния манастир, заобиколен от есенна гора, на красивия храм.

За да се стигне до тук, отец Михаил, игумен на манастира, трябва да положи не малки усилия. Храмовата сграда е в плачевно състояние. Иконите от иконостаса и самият иконостас, проядени от дървояди, се разпадат. От прозорците зеят дупки, покривът е пропаднал… Младият духовник не се отчайва, а с ентусиазъм, невидимо подкрепян от патрона на манастира - св. архангел Михаил, се заема с нелеката задача – храмът да придобие благолепие. Търсят се средства и помощници. Едно подир друго нещата започват да се подреждат. Иконите се реставрират, покривът, прозорците, подът, всичко се променя и малката средновековна църквичка се превръща в истински духовен бисер.

След като отслужи водосвет и извърши чина по обновление на храм, Ловчанският митрополит Гавриил отслужи и св. Литургия в новообновената църква.

Наистина много хора бяха дошли днес тук, за да се поклонят и измолят за себе си и семействата си закрилничеството на св. архангел Михаил.

Владиката след службата разказа няколко случая за помощта на светите безплътни сили.

В Русия по време на комунизма група туристи правят труден преход в Кавказ. Една от участничките изостава от групата, за да се любува на гледките. И в този момент се случва нещастие. На ръба на пропаст тя се подхлъзва и полита в бездната. Мисли, че това е краят, но дрехата й се закача на малък камък. И точно в този миг юноша в бяла дреха я подхваща и бързо я връща на пътеката. Спасена.

Ангелите винаги невидимо са до нас и ни подкрепят, в повечето случаи без сами да осъзнаваме това. Застъпничеството на светите безплътни небесни сили ни предпазва и от страшните атаки на нашия духовен враг сатаната.

В навечерието на Архангеловден митрополит Гавриил посети гр. Етрополе, където отслужи празнична вечерня. Архангел Михаил е покровител на града, в който един от храмовете носи името на небесния архистратиг.

 

 

Снимки

ЕтрополеЕтрополеЕтрополеЕтрополеАрхангеловден в Чекотинския манастирАрхангеловден в Чекотинския манастирАрхангеловден в Чекотинския манастирАрхангеловден в Чекотинския манастирАрхангеловден в Чекотинския манастирАрхангеловден в Чекотинския манастирАрхангеловден в Чекотинския манастирАрхангеловден в Чекотинския манастирАрхангеловден в Чекотинския манастирАрхангеловден в Чекотинския манастирАрхангеловден в Чекотинския манастирАрхангеловден в Чекотинския манастир
« предишна новинаследваща новина »