ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архангеловден в гр. Варна

08 ноември 2011 20:44, Варненска и Великопреслaвска митрополия
В двора на храм "Св. архангел Михаил"

На 8 ноември 2011 г. – Архангеловден, по случай храмовия празник бе отслужена празнична света Литургия в старата варненска църква „Св. архангел Михаил” – първия български храм на града, където понастоящем е разположен и едноименният Духовно-просветен център.

Светата Златоустова литургия бе отслужена от прот. Василий Шаган - председател на църковното настоятелство, в съслужение с прот. Теодор Стойчев и дякон Алексей Атанасов.

По-късно бе отслужена и панихида пред гроба на свещеник Константин Дъновски, първия служил на църковнославянски език в града.

На присъстващите миряни бе раздаден и корбан за здраве и дългоденствие, осветен от прот. Василий Шаган.

Храмът се помещава в сградата на първото българско училище в град Варна. По това време в никой храм не се служи на български език. По настойчивото искане на тогавашния вицеконсул на града Александър Рачински, гръцкият митрополит Порфирий дава съгласие службите в храм "Св. великомъченик Георги" да бъдат на църковнославянски език. През 1860 г. тази привилегия е отнета, тъй като на 3 април същата година епископ Иларион Макариополски провъзгласява в Цариград отделянето на Българската църква от Цариградската патриаршия.

След забраната за славянска реч в храм "Св. великомъченик Георги" в града се създава училищна община, чиято задача е построяване на българско училище и черква. Училището отваря врати на 25 юли 1862 г. Остава да се открие и православният храм. Първоначалната идея е черквата да носи името на светите братя Кирил и Методий. Още през 1865 г. е взето решение долният етаж на построеното вече училище да бъде приспособен за църковен храм. Принадлежности, необходими за богослужението, са взети от черквата в село Николаевка, през нощта срещу 14 февруари от иконом Константин Дъновски, който служи там. През деня на Сирни заговезни е отслужена и първата литургия в новия храм, носещ името "Св. архангел Михаил", от свещ. Константин Дъновски, който е първият свещеник, който служи там. Според историческите данни на службата се стекли много хора не само от града, но и от близките села.

Художниците Никола Василев и Александър поп Георгиев рисуват иконите на иконостаса. Те са отлично запазени и до днес – на Иисус Христос, св. Богородица, св. архангел Михаил, св. Петър, св. Йоан Кръстител, св. Николай и св. Спиридон. Особен интерес предизвиква иконата на Александър поп Георгиев "Св. Седмочисленици" от 1866 г. На нея са изобразени светите братя Кирил и Методий и техните последователи и ученици св. Климент Охридски, св. Наум, св. Сава, св. Горазд и св. Ангеларий.

През 1915 г. при честване на петдесетгодишнината на храма, църковното настоятелство издава малък исторически очерк, който завършва с думите: "Хвала и чест на първите виновници за откриване на българската църква в гр. Варна! Хвала и чест на тружениците на духовно-националното пробуждане на българщината тук!"

През 1870 г., благодарение инициативата на Янко Славчев, Константин Тюлев и Димитър Станчев, се открива читалище "Възрождение".

На 27 юли 1878 г. отново тук, в двора, българското население посреща руската освободителна армия с хляб и сол. И днес този паметен ден се отбелязва особено тържествено от цялата варненска общественост и от гостите на града.

От 1959 г. сградата е превърната в Музей на Възраждането. От май 2002 г. комплексът е върнат на Църквата и е организиран като епархийски Духовно-просветен център, към който се развива сериозна дейност и е обособена книжарница за православна литература.

В двора на църквата се намира и паметникът "Посрещане на братята освободители". Създаването на бронзовия войник с момиченцето е дело на Христо Песев.

- Проповед на прот. Теодор Стойчев

- Панихида на гроба на свещ. Константин Дъновски

Текст и снимки: Борислав Стоев

 

 

Снимки

Малък входЧетене на ЕвангелиетоПротойерей Василий ШаганВелик входВелик входАрхангеловден в гр. ВарнаПрот. Теодор СтойчевДякон Алексей АтанасовНа клираМирянитеПанихида пред гроба на свещ. Константин ДъновскиГробът на свещ. Константин ДъновскиПразничен водосветОсвещаването на корбанаОсвещаването на корбана
« предишна новинаследваща новина »