ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество патриарх Максим благослови вярващите за Архангеловден - обновено с видео

08 ноември 2011 21:18, Софийска митрополия
Българският патриарх Максим

Празникът Събор на св. архангел Михаил или т. н. Архангеловден особено тържествено се почита в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя", тъй като един от трите престола в храма (северният) е посветен на небесния архистратиг Михаил. В чест на празника - 8 ноември, бе отслужена тържествена св. Литургия, предстоявана от протосингела на Софийска митрополия Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов. В съслужение с отец-протосингела в богослужението взеха участие храмовото духовенство, протойерей Кирил Попов, предстоятел на столичния храм „Св. Николай Мирликийски“, и протойерей Николай Георгиев.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим бе тържествено посрещнат в храма, след което взе молитвено участие в св. Литургия.

По време на свещеническото причащение празнично слово за този чуден ангелски празник произнесе отец Ангел Ангелов, който в този ден чества и своя имен ден. Той говори за Божието устроение на небесните ангелски чинове, за помощта, която те оказват на човешкия род и за молитвената готовност, с която да свидетелстваме за нашата почит към тях.

В края на св. Литургия Негово Светейшество поздрави изпълнилия храма богомолен народ с празника на небесните сили и техния архистратиг Михаил и даде своя първосветителски и отечески благослов.

 

&feature=youtu.be

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Ставр. ик. Ангел АнгеловАрхангеловден в храм "Св. Неделя"Архангеловден в храм "Св. Неделя"Архангеловден в храм "Св. Неделя"Архангеловден в храм "Св. Неделя"Архангеловден в храм "Св. Неделя"Архангеловден в храм "Св. Неделя"Ставр. ик. Ангел Ангелов Архангеловден в храм "Св. Неделя"Протойерей Николай ГеоргиевАрхангеловден в храм "Св. Неделя"Архангеловден в храм "Св. Неделя"Архангеловден в храм "Св. Неделя"Негово СветейшествоАрхангеловден в храм "Св. Неделя"Архангеловден в храм "Св. Неделя"Архангеловден в храм "Св. Неделя"Негово Светейшество патриарх МаксимАрхангеловден в храм "Св. Неделя"Архангеловден в храм "Св. Неделя"Архангеловден в храм "Св. Неделя"Архангеловден в храм "Св. Неделя"Архангеловден в храм "Св. Неделя"Св. архистратиг Михаил
« предишна новинаследваща новина »