ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на русенския храм „Св. архангел Михаил”

10 ноември 2011 09:56, Русенска митрополия
"Св. архангел Михаил” - храмовата икона

На 8 ноември, Архангеловден, русенският храм „Св. архангел Михаил” тържествено отбеляза своя храмов празник.

Духовните тържества започнаха още от вечерта на предходния ден, когато в храма се отслужи празнична вечерня, придружена с петохлебие. След това бе прочетен акатист към св. архангел Михаил и всички безплътни сили. В службите участие взеха: архим. Емилиан – предстоятел на храма, прот. Светослав Георгиев – енорийски свещеник при същия храм, и йером. Антоний (Георгиев) – енорийски свещеник на с. Басарбово, Русенско.

На Архангеловден своя празник отбелязват и служителите на полицията. Във връзка с това, за да изпросят небесното застъпничество на небесните сили в своята отговорна и рискована професия, в храма бяха дошли служители на полицията, предвождани от директора на ОДП – Русе комисар Светослав Първанов.

На другия ден бе отслужена празнична утреня, след което и света Литургия. Храмът беше преизпълнен с богомолен народ от целия град. Много благодарни именници бяха дошли да се помолят на своя небесен закрилник – св. архангел Михаил. Светите служби бяха отслужени от архим. Емилиан в съслужение с прот. Светослав Георгиев. Псалти бяха Станимир Велчев и Милен Бакалов – служители на Русенска митрополия. В края на литургията прозвуча „Многая лета” за духовната, светската власт, всички именници и празнуващи. Архим. Емилиан произнесе проповед за участието на безплътните сили и светите архангели в делото на нашето спасение. Накрая бяха отчетени и раздадени многобройни приношения от благодарни християни и именници.

Храмът „Св. архангел Михаил” е сравнително нов – строен е през 1953 г. и осветен през 1956 г. – в тежки за Църквата ни времена и с големи трудности. Благодарение на грижата на архим. Емилиан през последните няколко години храмът е основно преобразен външно и вътрешно. Тече цялостно зографисване на храма с класически византийски стил, прилаган от иконографа Огнян Денев. Има проект и за изграждането на красива камбанария, която ще допълни архитектурния вид на храма, който е единственият православен храм за няколко големи русенски квартала.

 

 

Снимки

На вечернятаНа вечернятаНа вечернятаНа вечернятаНовата зография в храмаОтчитане петохлебиеНа вечернятаЧетене акатиста към св арх. МихаилНа вечернятаНа вечернятаПолицейски служители от Областната дирекция на полицията в храмаНа утренята и св. ЛитургияНа утренята и св. ЛитургияСв. арх. ГавриилНа утренята и св. ЛитургияНа утренята и св. ЛитургияНа утренята и св. ЛитургияНа утренята и св. ЛитургияНа утренята и св. ЛитургияНа утренята и св. ЛитургияНа утренята и св. ЛитургияНа утренята и св. ЛитургияОтчитане приношенията
« предишна новинаследваща новина »