ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

За втори път във Варна: “Традиционна варненска седянка”

16 ноември 2011 13:09, Варненска и Великопреслaвска митрополия
 “Традиционна варненска седянка”

На 20 и 21 ноември в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил” ще се отбележи празникът Въведение Богородично по традиционния начин на забавление в българската култура – седянката.

„Седянката е тържество за всеки българин, стар и млад. Всеки отива да се научи или да научи другите, да се весели, да пее, да играе и да поприказва с другарки и приятелки. Момците и момите слушат разказите на старите и тия разкази им служат като закон – пътеводител в живота. Старите разказват това, което знаят по народното предание, което са им разказвали техните деди и което са пазили свято без изменение в своята памет… На седенките излизат на показ всички вярвания, тук е цялата българска литература, тук е школата, в която се възпитава младото поколение.” (Л. Каравелов)

Този вид събирания и веселби са изчезнали през средата на миналия век. Сега могат да се видят единствено на сцената, където се показва животът на нашите предци през призмата на актьорското майсторство и хореографията.

Целта на това събитие е да се създаде алтернативно място и начин за забавление на младите хора, които обичат българската фолклорна музика и танци. С този проект свързваме Православието, българския фолклор и съвременната култура.

Духовно-просветният център “Св. архангел Михаил” организира “Традиционна варненска седянка” с елементи от народната култура и православното християнство, съчетани със съвременните въпроси на семейството и общността. Седянката се провежда за втора поредна година с подкрепата на Община Варна.

Празникът е на 20 ноември - неделя, и на 21 ноември - Въведение на Пресвета Богородица в храма – Ден на християнското семейство.

В седянката ще се включат: Ансамбълът за старинна българска музика „Юлангело”, Колектив за автентичен фолклор от с. Тополи, Танцова школа „Колеви”, доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет, Николай Ценкуловски - етнолог, д-р Милен Врабевски - учредител на фондация "Българска памет", доц. Бойчо Бойчев – от ВСУ „Черноризец Храбър”, свещеници, психолози, представители на неправителствени организации и др.

 

 

« предишна новинаследваща новина »