ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българска църковна делегация взе участие в тържествата по случай 65-годишнината на Руския патриарх Кирил

28 ноември 2011 19:41, Българска Патриаршия
Архимандрит Теоктист с представители на поместните църкви

От 19 до 23 ноември т. г. българска църковна делегация бе на официално посещение в Москва по повод тържествата за 65-годишния юбилей на Руския патриарх Кирил. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и по решение и поръчение на Светия Синод на БПЦ-БП в празненствата взеха участие високопреосвещеният Видински митрополит Дометиан, преосвещеният Велички епископ Сионий - викарий на Видинския митрополит, и архимандрит Теоктист (Димитров) - представител на Българската църква в Москва, съпровождани от игумен Филип (Василцев) - представител на Руската църква в София.

В руската столица българската делегация осъществи няколко официални и неофициални срещи и посещения, по време на които бяха обсъждани важни въпроси, свързани с общи дейности между двете Църкви, като образование, културно-религиозни инициативи и повишаване авторитета на Българското подворие в Москва.

По време на престоя си в Москва делегацията бе придружавана от протойерей Игор Якимчук, секретар на ОВЦО в отдела за сътрудничество и междуправославни отношения, който оказа топло гостоприемство и всеотдайни грижи за членовете на делегацията.

На 19 ноември в Отдела за външно-църковни връзки на Московската патриаршия се проведе среща между председателя на Отдела за външно-църковни отношения при Московската патриаршия митрополит Иларион (Алфеев) и ръководителя на делегацията на Българската православна църква - Видински митрополит Дометиан. На срещата присъстваха епископ Сионий, представителят на Руската православна църква в София - игумен Филип, представителят на Българската патриаршия в Москва - архимандрит Теоктист, и протойерей Игор Якимчук.

По време на срещата бе изразено задоволство от двустранните отношения между РПЦ и БПЦ, отбелязвайки, че тези отношения са формирани на базата на обща славянска традиция, водеща началото си от светите братя Кирил и Методий. Митрополит Иларион запозна присъстващите с положението на православните християни в Близкия Изток (след размириците в Африка), които сега претърпяват сериозни притеснения, а в някои случаи направо гонения заради вярата си, подобно на православните сърби в Косово. Обсъдени бяха и въпроси за общоправославното сътрудничество в аспекта на подготвящия се VІІІ Вселенски събор, като всички се обединиха около идеята, че каквито и решения да се вземат, те трябва да са в резултат на постигнато общо съгласие. Поставен бе и въпросът за възможностите на обмен на български и руски студенти във висшите духовни школи на двете страни и бе изказано задоволство от двете страни за значителното подобряване на общението в административно и духовно отношение между двете поместни църкви с назначението на новите им представители - архимандрит Теоктист в Българското подворие в Москва и игумен Филип в Руското подворие в София.

В навечерието на 65-годишнината на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в храм „Христос-Спасител“ бе отслужено всенощно бдение, в което взеха участие и членовете на българската делегация. В чест на годишнината на Руския патриарх за първи път в Русия, в московския храм бе донесена за поклонение великата светогорска светиня - Поясът на Пресвета Богородица, която се пази в атонския манастир „Ватопед“. Тя бе донесена и придружавана от игумена на обителта - архимандрит Ефрем и манастирски братя. При изключителна организация и ред премина поклонението на духовенството и миряните при светинята, благодарение на което българската делегация и сътрудниците при Българското подворие в Москва можаха да се поклонят на честния Богородичен пояс. Видеозапис на внасянето на ковчежето със светинята може да видите на адрес:с

&feature=player_embedded

По време на вечерното последование впечатляващо бе участието на ватопедските монаси в богослужението. Отпявайки антифонно стиховете на канона с патриаршеския хор, славословията звучаха умилително и духовно ободряващо.

В празничния ден, 20 ноември, в московския храм ”Христос - Спасител” бе отслужена тържествена света Литургия, с която бе отбелязана и 65-годишнината на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. В светата Литургия взеха участие над 200 духовници, представители на всички поместни православни църкви, архиереи и духовници от Москва и цяла Русия. Високи гости бяха Негово Блаженство католикос-патриархът на Грузия Илия II, Негово Блаженство Варшавският и на цяла Полша митрополит Сава, Негово Блаженство митрополита на Чешките и Словашки земи Христофор.

По време на празничния обяд Видинският митрополит Дометиан прочете поздравителното слово на Българския патриарх Максим и Светия Синод на БПЦ и поднесе в дар на юбиляра икона с образа на Божията майка, копие на Бачковската чудотворна икона. Митрополит Дометиан благодари за назначението на новия представител в София и за грижите, които Руската патриаршия полага за Българското подворие в Москва.

Следобед на срещата с президента на Русия Дмитрий Медведев, състояла се в работната Патриаршеска резиденция на патриарх Кирил в Москва, присъстваха и представителите на поместните православни църкви, сред които и българската делегация.

На 21 ноември Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил извърши освещаване на Патриаршеската палата в Московския Кремъл, разположена в сутерена на „Грановитая палата“ - това е резиденция принадлежаща по право на Руския патриарх (одържавена в началото на 20 в.) и с чието връщане на Руската църква се затвърждава сътрудничеството между държавната и църковна власт в Русия.

След освещението патриарх Кирил се срещна с представителите на поместните православни църкви. Срещата-обяд премина в братски разговори по различни въпроси, свързани с мисионерската дейност и социално служение на Църквата и бяха направени предложения за конструктивно сътрудничество с всички здрави сили в обществото. Патриарх Кирил, като благодари на всички представители за присъствието им, изказа колко важно е Православната църква да има стопанска и социална дейност, но „по-важно е да запазим молитвения дух, духовното молитвено приемство. Да не забравяме, че сме не само администратори, но най-вече духовници, които трябва да се молят“.

Вечерта на 21 ноември, в чест на 65-годишнината бе организиран прием в трапезната палата на храм „Христос - Спасител“, където бе поканен представителят на Българския патриарх в Москва. На приема присъства и консулът на Българското посолство в Русия – г-н Пламен Грозданов. Двамата български представители заедно с митрополит Иларион (Алфеев) обсъдиха възможностите руски младежи да посещават България с цел поклонение в български манастири и така да се запознават с българското православно наследство и светини. Обсъдени бяха и въпроси свързани с подобряване дейността на Българското подворие като свързващо звено между двете църкви.

Същата вечер делегацията от България бе поканена на прием в Българското подворие. В топла и непринудена обстановка срещата, организирана в тесен кръг, премина в братски разговори, при които се поставиха още въпроси, свързани с вътрешно-църковния живот на подворието.

След благолепните църковни богослужения, пищните тържества, плодотворните срещи и поклонението на християнските светини членовете на българската църковна делегация бе официално изпратена на летище „Шереметиево“ от архимандрит Теоктист (Димитров), секретаря на Външния отдел протойерей Игор Якимчук и от сътрудника на отдела Александър Назаренко.

Текст и снимки: Българско Патриаршеско подворие – Москва

 

 

Снимки

Митрополит Дометиан, еп. Сионий и архим. ТеоктистПо време на срещата с Волоколамския митрополит ИларионПо време на срещата с председателя на ОВЦО при РПЦ Волоколамски митрополит Иларион По време на празничната вечерняПоклонение пред Богородичния поясЕп. Сионий и архим. ТеоктистВ КремълПо време на празничната св. Литургия По време на празничната св. ЛитургияПо време на празничната св. Литургия В КремълВ КремълСаратовският и Волски митрополит Лонгин и архим. Теоктист
« предишна новинаследваща новина »