ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Св. Синод от 16.11.2011 г.

30 ноември 2011 20:06, Българска Патриаршия

На своето заседание на 16 ноември Св. Синод разгледа Писмо на игумен Филип, настоятел на Подворието на РПЦ в София, с което съобщава, че за участие в тържествата, посветени на 130-годишнината от рождението на архиепископ Серафим (Соболев), с благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в София ще пристигне Костромският и Галички архиепископ Алексий.

На 1 декември в храма "Св. Николай" ще бъде отслужена Заупокойна св. Божествена литургия, на 3 декември в Дома на Москва ще се състои представянето на книгата "Животоописание на архиепископ Серафим", а на 4 декември в храма на Подворието ще бъде отслужена св. Божествена литургия. В писмото се отправя молба архиепископ Алексий да бъде приет, по възможност, от Българския патриарх.

Св. Синод Р Е Ш И:

На 1 декември т. г., четвъртък, следобед, архиепископ Алексий да бъде приет в Синодалната палата от митрополитите Видински Дометиан, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай и Знеполския епископ Йоан.

+++

След като разгледа Писмо на ст. ик. Захарий Дечев, ректор на СДСеминария, с молба по повод настъпването на новия зимен сезон да бъдат закупени 17 тона нафта на цена 30 000 (тридесет хиляди) лв.,

Св. Синод Р Е Ш И:

Съгласно решения на Св. Синод от декември 2010 и 2011 г., издръжката на СДСеминария се поема от Рилската св. обител. Рилският манастир да преведе по сметка на Семинарията необходимите средства за закупуване на дизелово гориво за отопление на Семинарията.

+++

След като разгледа Писма на Емил Велинов, директор на дирекция "Вероизповедания" при МС, и на Александър Хайтов, относно възстановяването на паметна плоча, посветена на Апостола на свободата Васил Левски, на стената на храм "Св. Петка Самарджийска",

Св. Синод Р Е Ш И:

Въпросът се проучва, тъй като съществуват нееднозначни становища за мястото на погребването на йеродякон Игнатий.

+++

Св. Синод Р Е Ш И:

Да се запази православната традиция решения, касаещи разглеждането и обсъждането на въпроси от общоправославен характер, да бъдат взимани с пълен консенсус - валидно решение.

Този принцип да бъде спазван неизменно.

 

 

« предишна новинаследваща новина »