ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храм „Св. Пимен Зографски” в бургаския квартал „Крайморие” е номиниран за национално отличие

01 декември 2011 15:02, Сливенска митрополия
Православният храм „Свети Пимен Зографски”

Православният храм „Св. Пимен Зографски” в бургаския квартал ”Крайморие” може да бъде оценен като един от най-значимите български паметници на културата с важно духовно и историческо значение. Църквата е номинирана в националния конкурс „Сграда на годината” за 2011 г. и ще се състезава за високото отличие с други осем сгради от категория „Спорт, култура и образование”.

Храмът „Св. Пимен Зографски” е проектиран и изграден изцяло с дарения и неговите ктитори вече получиха признанието на православната бургаска общественост.

В най-южния квартал на Бургас, който до скоро беше село Крайморие, досега е нямало православен храм. Сега там се издига една от най-красивите църкви на България, изградена изцяло със средствата на частни дарители. Храмът има реален шанс да бъде отличен като едно от най-добрите постижения в областта на архитектурата, строителството и инвестициите и да получи високия приз „Сграда на годината”, отсъден от професионалното жури. Той може да получи и „Наградата на публиката”. Организаторите на конкурса дават възможност на всички желаещи да излъчат своя фаворит, като гласуват в сайта на „Сграда на годината”.

Защо да подкрепим храм „Св. Пимен Зографски”?

Защото тази храм действително е уникален. Той е забележителен с цялостния си замисъл, архитектура, градеж, външно и вътрешно оформление. Той е единственият храм в България, посветен на дълбоко почитания български светец Пимен Зографски, възстановявал и построил десетки български църкви през османското владичество. Храмът „Св. Пимен Зографски” в кв. „Крайморие” е малка духовна част от големия Зографския манастир „Св. Георги” на Света Гора. В основите на храма са положени основен камък и пръст от българската Атонска светиня, донесени лично от игумена на манастира схиархимандрит Амвросий, а това е още едно основание да дадем подкрепата си за храма.

От 1 до 14 декември можем да гласуваме за храм „Св. Пимен Зографски” на http://www.buildingoftheyear.bg/.

Повече за църквата може да прочетете тук: http://www.image-advertising.net/page.php?id=e714cd5b4a57a1a90d2234657576a5b0&lang=bg

Източник: Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг

 

 

Снимки

Православният храм „Свети Пимен Зографски”Православният храм „Свети Пимен Зографски”
« предишна новинаследваща новина »