ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нека помогнем за строежа на църква в с. Балканец, Троянско

15 декември 2011 14:04, Българска Патриаршия
Недовършената църква "Св. Йоан Рилски", с. Балканец

В живописното планинско селце Балканец, Троянско, е на път да се осъществи отколешна мечта на местното население – да си има своя църква. Досега в селото никога не е бил строен православен храм, тъй като за някогашните балканджии не е било проблем да преминават пеша по билата на планинските върхари и оттам да се спускат към Троянския манастир. По големите църковни празници те изминавали този път заедно с целите си семейства, жени, деца и възрастни, като тръгвали в ранни зори, носейки със себе си храна и дарове за манастира.

По времето на атеистическия режим, разбира се, тази традиция била насилствено потушена. Знае се, че наоколо по Балкана се криели единиците българи, които не са били съгласни с принудителната експроприация на добитъка и имота си, отглеждан и придобиван с толкова труд. Като напр. първообразът на Хищника от соцсериала „На всеки километър”, който в действителност е бил жертва на политическия режим, с избити жена, деца и семейство и укриващ се в землянки, но след организирани хайки от предани на компартията членове е изгорен жив в близка планинска кошара.

Затова, за да дойде отново Мирът и Светлината в това балканско селце и утеши натежалите от скръб сърца, нека всеки – кой с колкото и каквото може – подкрепи инициативата на сформиралото се и одобрено от Ловчанска св. митрополия църковно настоятелство - да се издигне в с. Балканец църква на името на всебългарския молитвен застъпник пред Бога - св. Йоан Рилски.

Началото е вече поставено – основната строителна част от храма, с помощта на дарените строителни материали и работа на майстор, е издигната. Но всичко друго – довършителни работи, интериор и църковно оборудване предстои. За целта ще са нужни немалко средства, които не са по силите на местните жители, предимно пенсионери. Нека ги зарадваме в Христа!

Дарителската сметка е:

„МКВ Юнионбанк” АД НЦ ФЦ Троян

Църковно Настоятелство "Свети Иван Рилски", с. Балканец

В лева BGN

IBAN: BG66CBUN91955000347177

BIC код: CBUNBGSF

Текст: Анула Христова

 

 

Снимки

Недовършената църква "Св. Йоан Рилски", с. БалканецНедовършената църква "Св. Йоан Рилски", с. БалканецНедовършената църква "Св. Йоан Рилски", с. БалканецНедовършената църква "Св. Йоан Рилски", с. БалканецНедовършената църква "Св. Йоан Рилски", с. БалканецПоглед към крайселките бахчииПоглед към крайселските бахчииПътят към водоохранителната зона
« предишна новинаследваща новина »