ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Св. Синод от 01. 12. 2011 г.

16 декември 2011 16:30, Българска Патриаршия

Във връзка с писмо на Неврокопския митрополит Натанаил, с предложение за епископска хиротония на високопреподобния архимандрит Серафим (Динко) Желязков Динков, игумен на Роженската св. обител, и назначаването му за викарен епископ на Неврокопския митрополит,

Св. Синод Р Е Ш И:

Приема предложението на Неврокопския митрополит Натанаил, наречението на архимандрит Серафим да бъде извършено на 12 декември 2011 г.

+++

Св. Синод обсъди ръкоположението в епископски сан на високопреподобния архимандрит Серафим, игумен на Роженската св. обител, и реши архимандрит Серафим да бъде наречен за епископ с титлата "Мелнишки".

Хиротонията на архимандрит Серафим да бъде извършена в ПКСХП "Св. Александър Невски" на 18. 12. 2011 г. от 9.30 ч., от Св. Синод на БПЦ-БП. Хиротонията ще бъде възглавена от Неврокопския митрополит Натанаил.

+++

Св. Синод Р Е Ш И:

За запазване единството на Западно- и Средноевропейска епархия, проявявайки пастирска грижа за спасението на вярващите, не утвърждава постановеното от Епархийския църковен съд на Западно- и Средноевропейска епархия низвержение без отлъчване от Църквата на архимандрит Климент (Димитър) Михайлов Бобчев, енорийски свещеник на БПЦО "Св. св. Кирил и Методий" - град Рим, Италия. БПЦО "Св. св. Кирил и Методий" - град Рим, Италия, остава в диоцеза на Западно- и Средноевропейска епархия, като изпълнява изискванията за каноническата и административна дисциплина и по време на богослужение архимандрит Климент (Димитър) Михайлов Бобчев, се задължава да поменава каноничния Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон.

За запазване единството на Западно- и Средноевропейска епархия, проявявайки пастирска грижа за спасението на вярващите, не утвърждава постановеното от Епархийския църковен съд на Западно- и Средноевропейска епархия низвержение без отлъчване от Църквата на свещ. ик. Иван Митов Петкин, енорийски свещеник на БПЦО "Св. Йоан Рилски" - гр. Виена, Австрия. Св. Синод не утвърждава решението на Варненския и Великопреславски епархийски съвет БПЦО "Св. Йоан Рилски" да премине към диоцеза на Варненска и Великопреславска епархия/митрополия и реши: БПЦО "Св. Йоан Рилски " - гр. Виена, Австрия, остава в диоцеза на Западно- и Средноевропейска епархия, като изпълнява изискванията за каноническата и административна дисциплина и по време на богослужение свещ. ик. Иван Митов Петкин се задължава да поменава каноничния Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Свещ. ик. Иван Петкин остава председател на Църковното настоятелство и председател на БПЦО "Св. Йоан Рилски" - гр. Виена, Австрия. Решението на Св. Синод, касаещо БПЦО "Св. Йоан Рилски" - гр. Виена, Австрия, да се изпрати до гражданските власти във Виена, Австрия.

Възлага на Константийския епископ Антоний, викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит, да проявява по-особена грижа към БПЦО "Св. св. Кирил и Методий" - град Рим, Италия, и БПЦО "Св. Йоан Рилски" - град Виена, Австрия.

Канцеларията на Западно- и Средноевропейска епархия да представи в Св. Синод списък на общините в Западно- и Средноевропейска епархия и техния статут, както и допълнения и коригиран, одобрен от Св. Синод и регистриран в съда в Германия Устав на Западно- и Средноевропейска епархия.

 

 

« предишна новинаследваща новина »