ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обзор на църковно-обществения живот за 2011 година

02 януари 2012 17:34, д-р Десислава Панайотова
ПКСХП "Св. Александър Невски"

По Божия милост ни се даде да преживеем и осмислим още една година от служението и действения духовен живот на Българската православна църква - Българска патриаршия, за което благодарим на Господа и смирено Му се молим да преумножи постигнатото и през настъпилата Нова 2012-а година!

През изминалата 2011-а целокупната ни Църква изживя благодатната и неповторима радост от канонизацията на светите Баташки и Новоселски мъченици. Канонизацията, както и прославленията на нашите предостойни йереи и предци – наши сродници по вяра и кръв, възпълниха и украсиха тържествеността и духовното ликуване, с които бяха отбелязани в София 58-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия и 40-годишнината от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, както и 97-мият му Рожден ден, отпразнувани в Бачковската св. обител и Пловдив. По време на честванията на 40-годишнината от интронизацията на Негово Светейшество на българска земя посрещнахме св. мощи на преп. Максим Изповедник, светеца-покровител на нашия патриарх. Поклонихме се пред преподобния с молитва и надежда за това, че по неговото застъпничеството Св. Троица ще продължи милостиво да укрепява всички членове на БПЦ, които под духовното ръководство на Св. Синод се трудят и подвизават според силите си като искрени православни духовници, монашестващи и миряни.

През 2011 г. Св. Синод и епархийски архиереи, сред които митрополитите Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, отправиха редица актуални изявления, послания и обръщения към православните християни в България, широката общественост и държавните институции във връзка с:

- мира и народното единство;

- преброяването на населението, което бе призовано да изрази открито православната си религиозна принадлежност;

- непризнаването на тенденциозно създадения „Свещенически синдикат”, нямащ никаква църковно-канонична легитимност и представителност;

- отхвърлянето на законодателните инициативи за узаконяване на сурогатното майчинство;

- загрижеността относно зачестилото насилие спрямо християните по света;

- обясняването на правилната църковна позиция спрямо лъжеученията и богоборството на П. Дънов и Ванга;

- изобличаването на противоцърковната клеветническа дейност на лицето Христо Латинов;

- опровергаването на злонамерените медийни атаки срещу БПЦ, активизирали се особено много в края на Рождественския пост;

- изпращането на данните на ръководните кадри на БПЦ до Комисията по досиетата;

- и преди всичко празничните и архипастирски послания, засилващи съзнанието на църковното изпълнение за благодатта и значението на големите християнски празници, на патриаршеската институция, мъченическия подвиг, свещенослужението и духа, който трябва да ни движи, за да сме Христови и Христос да е посреди нас.

На 22 юли 2011 г., в стремежа си за по-цялостно и пълно социално служение светата ни Църква сключи стратегическо споразумение за сътрудничество в социалната област с Министерството на труда и социалната политика, което ще даде силен тласък в съвместната работа на двете институции в сферите на интеграцията и подобряването на качеството на живот на хората в неравностойно положение, подкрепата на деца и младежи в риск и насърчаването на доброволчеството. Бе предотвратено и разрушаването на базата при храм „Св. Троица” в Нови хан, където намират приют и духовно обгрижване множество бездомни и многодетни майки, изоставени деца и социално слаби българи.

На лятната си сесия, след успешното провеждане в Рилския манастир на Националната катехизаторска конференция на тема "Съвременната катехизация в БПЦ", Св. Синод взе решение да се възроди дейността на синодалния Културно-просветен отдел на БПЦ, който ще съдейства за това да бъдат подготвяни просветни кадри в съответствие с обща методическа система, с единни критерии и при добра координация с църковните структури по места и с държавните образователни институции.

По най-тържествен начин със заупокойна св. Литургия и панихида от Св. Синод и Пловдивска света Митрополия бяха чествани 110 години от рождението и 40 години от блажената кончина на приснопаметния Български патриарх Кирил, преди - Пловдивски митрополит, чийто паметник бе открит в „Царсимеоновата градина” в Пловдив и в чест на когото в митрополитския център на Пловдивска епархия бяха организирани значими събития: конференция, изложба и тържествен рецитал с прожекция на филм за патриарх Кирил, подготвен от ППТВ.

През 2011 г. БПЦ възпита и придоби над 40 нови монаси и монахини, иподякони, дякони, свещеници и йеромонаси, които ревностно и достойно се посветиха на Бога и Неговата Църква, в която единствено е спасението. В края на годината тази радостна тенденция на увеличаване на църковнослужителите и свещенослужителите бе увенчана с епископската хиротония на игумена на Роженския манастир, който вече се титулува Мелнишки епископ Серафим, викарий на Неврокопския митрополит Натанаил.

Троянската св. обител бе оглавена от новоизбран игумен – Браницкия епископ Григорий, с което бе поставено ново добро начало в нейната вековна история.

Св. Синод на БПЦ-БП прогласи избраните от Западно- и Средноевропейската епархия делегати за Църковния събор за членове на Събора, а също така потвърди целостта и неделимостта на каноничната територия на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ. В епархията бяха основани и нови църковни общини като тези в Дъблин и Корк, Ирландия.

Българската енория в Букурещ, Румъния, придоби своя нов свещеник - прот. Йоан Иванов, представен на Румънския патриарх Даниел от Русенския митрополит Неофит за голяма радост на сънародниците ни там.

Активизирането на духовния и административен живот в БПЦ бе подпомогнато от редовните свещенически конференции и монашески събори, които епархийските ръководства организираха през годината, напр. в Софийска, Видинска, Варненска и Великопреславска, Ловчанска, Пловдивска епархии. Българската ни епархия в САЩ, Канада и Австралия проведе с радостен и единен дух своя 36-и годишен събор.

Изобилстваха новоиздадените духовни четива, културните и просветни прояви, курсове, лекции, беседи, тържества и седенки в цялата ни Църква, благодарение на които се увеличиха въцърковените и осъзнати православни християни, за чийто брой свещеници споделят, че забележимо е нараснал, което особено ясно се усеща в периодите на църковните пости и миговете за св. тайнство Изповед преди приемането на св. Причастие. И това носи на всички ни голяма радост, тъй като приобщаването на народа ни към духовния живот на светата ни Църква е залог за преобразяването на обществото и за вечното спасение на личността и семейството.

Седмицата на православната книга - Варна, 5-11 септември 2011 г., премина с незабравимото и емблематично представяне на книгата „Митрополит Симеон, съчинения том 1. Църква и история”, която се явява едно от най-ценните църковни издания, правени до този момент в памет на български архиерей.

През изтичащата година отново посрещнахме благодатния огън от Йерусалим, чието благословение се разля по всички кътчета на родината в навечерието на Възкресение Христово!

Голям духовен подем сред вярващите християни предизвика пристигането на всеправославни светини в Софийска, Сливенска, Варненска и Великопреславска, Неврокопска, Доростолска и други епархии – това бяха покровът на Майката Божия, чудотворната икона на св. Богородица от Несебър, съпътствана от св. мощи на седем светии - на св. Йоан Златоуст, св. Христина, св. Киприан и св. Юстина, св. Андрей Първозвани, св. Харалампий и св. Теодосий Велики, както и св. мощи на преподобни Максим Изповедник, св. равноапостолни Константин и Елена...

Чрез кандидатстване по европейски проекти редица епархии, манастири и църкви, често подпомагани от Работната група на Св. Синод, отговаряща за диалога с държавните институции, усвояващи европейски средства, успяха да подобрят свързаните с духовния им живот инфраструктура, материална база и храмово благолепие. Русенска св. митрополия постигна завиден успех в развиването на реставрационните работи, поклонническия туризъм и базата около манастира „Св. Димитрий Басарбовски” в близост до с. Басарбово.

Църквата напредна още повече в мащаба на медийното си присъствие в обществото. Пловдивската православна телевизия започна да излъчва своята програма чрез кабелни електронни съобщителни мрежи и сателит в Пловдивска, Пазарджишка, Хасковска, Смолянска и Кърджалийска области. Видинският митрополит Дометиан и Видинска митрополия развиха сътрудничество с регионалните екипи на БНТ и БНР, както и с ТВ „Фанти-Г” във Видин.

На 16 февруари Православният информационен център на Неврокопска св. митрополия отбеляза своя втори рожден ден, като отчете богата информационна, организационна и образователно-просветна дейност – от голяма полза за възрастни и деца.

Инициативата на миряни от Старозагорска епархия, оглавена от Старозагорския митр. Галактион, подтикна започването на работа в Св. Синод върху Становище и брошура, изразяващи църковната позиция относно аборта, която ще бъде оповестена през Новата 2012 година за полза на цялата ни нация.

Видинска митрополия започна активно сътрудничество с държавните и общински власти по превенция на ХИВ/СПИН и създаде нарочен отдел по превенция на зависимости.

В Поморие бяха проведени при изключителен успех фестивалните концерти на VIII издание на фестивала за православна музика „Достойно есть” . При голям интерес в Габрово се проведе деветият фестивал „Празник на духовната музика”.

Поклонническият път "Рилският Чудотворец", който се осъществи от 1 до 6 август 2011г. отново освети българските планини и припомни на българина кои са неговите истински духовни корени и образци за подражание – Православието и светостта на Божиите угодници.

В лицето на Пловдивския митрополит Николай Св. Синод се включи в съборната св. Литургия и официалното закриване на празненствата в памет на архиеп. Серафим (Соболев), организирани от Руското подворие „Св. Николай Чудотворец” в София, където почиват св. мощи на великия руски светител – владика Серафим – духовен благодетел за българи и руси.

Българският Червен кръст удостои Българската православна църква с почетния знак за изключителната й подкрепа и за приноса на свещениците към Националната благотворителна кампания „Топъл обяд за дете”.

Великотърновският митрополит Григорий бе удостоен от ръководството на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” с почетна грамота по случай Деня на народните будители.

На 21 декември 2011 г. в София се състоя специалната церемония по връчване на наградите и грамотите за изявени личности на 2011 г., давани от областния управител на Софийска област г-н Красимир Живков. За сектор „Вероизповедания” Комисията по образование, култура, вероизповедания, спорт и читалищна дейност към Софийска областна администрация удостои с награда прот. Серафим Янев, предстоятел на храм „Успение Богородично” в с. Горна Малина и и. д. игумен на Кремиковския манастир „Св. Георги” за усилната му социална и духовно-просветна дейност.

Неизчерпаемо е богатството на църковния живот и принасяната от него духовна полза за народа ни през изминалата 2011 година. Общественото влияние на светата ни Църква очевидно нарасна още повече и тя е на първо място по степен на обществено доверие, което се потвърди и от поредното проучване на агенция MBMD за институциите, ползващи се с най-голям авторитет у нас. Още много са дейностите и постигнатите успехи на Св. Синод, епархийските ръководства, ставропигиалните и епархийските манастири, духовенството, църковните настоятелства и миряните в цяла България и извън нея.

Но най-важното е, че през изтеклата 2011 г. Българската православна църква-Българска патриаршия продължи да извършва с благодатна сила от Господа своето най-значимо служение – привеждането на народа ни към Бога, към светинята и богослужението, към тайнствата, молитвата и освещението, към привикването на човека да пребъдва в подвига на вярата, дръзновението и любовта в своя ежедневен и духовен живот, без които житейските изпитания биха били непоносими, а духовното ни състояние би било опасно за самите нас и за тези около нас.

На фона на всичко това в края на 2011 година се сблъскахме с безпрецедентно охулване на Църквата в медиите, които - вместо да разпространяват църковната проповед за посрещаното Рождество на Спасителя - тиражираха тенденциозни репортажи и злонамерени публикации с уж „искрената” цел да се покажат слабите места на БПЦ, та като се премахнат те, Църквата да застане в „истинското” си призвание. И докато БПЦ вършеше своята мисия в Име Господне и без да се хвали за това пред обществото, нейните платени критици и самозвани оценители - вместо да потърсят и покажат доброто, сторено на народа ни от неговата Църква – се опитаха да сринат нейното достойнство и да смутят вярата и предрождественското настроение на българина.

Но тъй като същността и силата на Църквата й се дават не от човеци, а от Бога, и тъй като тя не осъжда своите хулители, БПЦ излезе от тази целенасочено провокирана антицърковна кампания като славна в дълготърпението си Христова невеста и като истинска в любовта си майка на своя народ.

Започва Новата 2012 година! И през нея всеки свободно ще може да избере как да застане спрямо Църквата: злоречиво и лукаво - извън нейното боговъзложено дело, или вярно и себеотдайно - в нейното спасително служение.

Екипът на Официалния сайт на БПЦ-Българска патриаршия се обръща с нелицемерна, а с всесърдечна в Христа любов, смирено и топло отправя към целокупната Българска Църква во главе с Негово Светейшество Българския патриарх Максим и досточтимите членове на Св. Синод следното благопожелание:

Честита и благословена 2012 година!

Дух единен и благ!

Живот ведър и здрав!

Многоплодно и силно служение!

На Божиите заповеди изпълнение!

От Бога милост и спасение!

Амин!

Текст: Десислава Панайотова-Пулиева
Снимки: м.Филарет,А. Димитров,Н. Нешев,В. Игнатова,А. Христова,Д. Йорданов,Т. Вълчанова

 

 

Снимки

Обзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаОбзор на 2011 годинаПод патриаршеското благословение!Обзор на 2011 година
« предишна новинаследваща новина »