ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен по случай 134-годишнината от Освобождението на София ще бъде отслужен на 4 януари

03 януари 2012 10:40, Софийска митрополия
Софийската митрополия

На 4 януари от 10 ч. в столичната митрополитска катедрала “Св. Неделя” ще бъде отслужен благодарствен молебен по случай 134 години от освобождението на София от турско робство. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим молебена ще извърши Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с храмовото духовенство и представители на всички храмове в Софийска духовна околия.

След молебена ще тръгне литийно шествие, предвождано от софийското духовенство, към паметника на Цар Освободител, на площад “Народно събрание”, за поднасяне на венци и цветя.

Приканват се християните да вземат молитвено участие в чинопоследованието.

СПРАВКА:

На 4 януари 1878 г. руските освободителни войски под предводителството на генерал Гурко влизат в София, след като турците са започнали да се оттеглят и опитът им да запалят града е осуетен с помощта на чуждестранните консули. Руските войски са посрещнати от софиянци в центъра на града, а генерал Гурко се обръща към тях с думите: "Днес стъпих във втората столица на България. Дано Бог помогне да освободим останалата част от България със силата на руската войска". След това в катедралния храм “Св. Неделя” е отслужен тържествен благодарствен молебен в присъствието на генeрал Гурко. На този ден софийското духовенство по създадена традиция отслужва това последование в чест на събитието.

 

 

« предишна новинаследваща новина »