ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски богослужения в София на 5 и 6 януари - Водици и Богоявление

04 януари 2012 13:01, Българска Патриаршия

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим на 5 януари (четвъртък) – Водици, в митрополитската катедрала „Св. Неделя” ще бъдат отслужени Царски часове и св. Василиева литургия от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, след което архиереят ще отслужи и последованието на Великия водосвет. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим ще вземе молитвено участие в богослуженията.

На 6 януари (петък) – Йордановден - в ПКСХП ”Св. Александър Невски” ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия от Стобийския епископ Наум, главен секретар на Светия Синод, Тивериополския епископ Тихон, председател на църковното настоятелство при храма, и Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, заедно с храмовото духовенство на патриаршеската катедрала и софийско свещенство. По традиция след края на празничната Литургия епископите ще извършат на площада пред катедралата ритуала за освещаването на знамената на Българската армия.

От 13 ч. преосвещеният Знеполски еп. Йоан, заедно със столично свещенство, ще отслужи и водосвет при езерото в кв. "Дружба", където по традиция ще бъде извършен и ритуалът по хвърлянето на кръста във водите.

Същия ден в митрополитската катедрала „Св. Неделя” празничната св. Литургия за Богоявление ще бъде отслужена от храмовото духовенство. Светейшият ни патриарх ще вземе молитвено участие в богослужбите и ще благослови църковното изпълнение за празника.

 

 

« предишна новинаследваща новина »