ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

София отбеляза 134 години от Освобождението на града (обновена с видео)

05 януари 2012 06:49, Софийска митрополия
Пред паметника на царя Освободител

На 4 януари се навършиха 134 години от Освобождението на София. На тази дата през 1878 г. руските войски, предвождани от генерал Гурко, навлизат в града. Освобождението на София е част от действията, с които се слага край на Руско-турската война от 1877-1878 година.

По традиция в храм "Св. Неделя", където е отслужен първият молебен за загиналите войни в Руско-турската освободителна война, всяка година се отслужва молебен и се провежда литийно шествие до паметника на Цар Освободител в знак на признателност към руските войски. Традицията за празника датира от 1879 г., но е прекъсната през 50-те години на миналия век и отново е възстановена през 2007 г.

Празникът започна с благодарствен молебен в митрополитската катедрала “Св. Неделя”. Той бе предстояван от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В него взеха участие архимандрит Дионисий, началник отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, предстоятели и представители на храмове в Софийска духовна околия и председателят на Руското подворие у нас – игумен Филип.

Молитвено участваха кметът на Столичната община - г-жа Йорданка Фандъкова, дипломати, общински кметове, директорът на Националния църковен историко-археологически музей г-н Николай Хаджиев, и. д. ректорът на Софийската духовна семинария – г-н Д. Костадинов, заедно с учителската колегия на духовната школа, г-жа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, представители на Софийския комитет "Васил Левски", представители на Националното дружество „Традиция", на Сдружението за приятелство с Русия "Св. Александър Невски", членовете на дружество „Гургулят - потомци" и много граждани.

В края на молебена еп. Йоан се обърна към присъстващите софиянци и припомни паметните събития при освобождаването на града на Божията премъдрост - София - от турско робство преди 134 години и пожела на жителите на столицата да не забравят тази светла дата в българската история.

Софийският викарий поздрави кметското и общинското ръководство, както и всички жители на града и им преподаде отеческия благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Максим.

След молебена присъстващите държавници, общественици и миряни се отправиха в литийно шествие, предвождано от духовенството, към паметника на Цар Освободител на площад "Народно събрание". Шествието бе съпроводено от празничния камбанен звън от централните столични храмове. Така, с празничен звън, са били посрещнати и освободителите на града, начело с генерал Гурко.

На паметника на цар Александър ІІ – Освободител, пред който на пост бяха застанали потомци на опълченците, с униформи и пушки отпреди 134 години, бяха поднесени венци и цветя от софийското духовенство, Столична община, граждански организации, общественици и софиянци.

 

&feature=youtu.be

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Храм " Св. Неделя"Благодарствен молебен  Благодарствен молебен  Благодарствен молебен  Благодарствен молебен  Учители от Софийската семинария Благодарствен молебен  Благодарствен молебен  Благодарствен молебен  В храмаНачало на литията Начало на литията  Благодарствен молебен  Благодарствен молебен  134 години от Освобождението на София134 години от Освобождението на София134 години от Освобождението на София134 години от Освобождението на София134 години от Освобождението на София134 години от Освобождението на СофияЦар Освободител - руският император Александър ІІ134 години от Освобождението на София134 години от Освобождението на София134 години от Освобождението на София134 години от Освобождението на София134 години от Освобождението на София
« предишна новинаследваща новина »