ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Света Литургия с катехизаторска цел ще бъде отслужвана във Видин

05 януари 2012 22:03, Видинска митрополия
Господ Иисус Христос причастява светите апостоли

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан във връзка с обявяването на 2012 година за Година на Символа на вярата, в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Видин, всеки вторник от 17,15 ч. ще бъде отслужвана Златоустова литургия. Тя ще бъде отслужвана по древния апостолски чин. В светата Литургия ще участва целият благочестив народ, който наедно със свещеника ще отговоря на прошенията, като всички текстове на молитвословията ще се четат гласно и разбрано, за да могат християните да разбират за какво точно става дума и всички заедно да отговарят.

Това последование на светата Литургия се налага с цел вярващите да се запознаят с Тайнството, най-важно в духовния и социален живот, да участват дейно с молитва и чтение, а не просто да стоят и с отегчение да чакат кога по-бързо ще свърши службата, „защото нищо не разбират” и „защото никой не им дава възможност да участват в богослужението”, което е не само за свещениците и хора - певците, а за целия народ.

Служенето на светата Литургия ще бъде общодостъпно и видимо за вярващите - които имат нужда от това, защото тя ще бъде отслужвана пред светия олтар, на специално приготвен за тази цел свети престол, като свещеникът ще бъде обърнат към вярващите, по чина на Якововата света литургия.

По време на последованието на светата Литургия ще бъде продължена и традицията да се провежда духовна беседа за наставление и радост на миряните.

Светата Литургия ще бъде отслужвана веднъж в седмицата, като основната цел е да се запознаят християните из дълбина със светата Евхаристия.

Отслужването на светата Литургия с учебна цел, но в същото време в пълнота, единство и силна вяра, духовенството се надява да се поощри духовният живот, познаването на православното богословие, богослужение и живот, за да бъде дейността на Църквата наистина мисионерска и трудеща се за благото възпитание на своите пасоми, вярващите и недотам достигнали съвършенство на вярата християни.

Видинската епархийска църква, в лицето на своя архипастир, счита, че съвременните духовници трябва да работят за спасението на човеците не в отрицание, което отблъсква от Църквата, а в изпълнение думите на св. апостол Павел: „за всички станах всичко, щото по какъвто и да е начин да спася някои” (1Кор. 9:22). Да учат по-малките свои братя и сестри по достъпен начин на вярата, най-вече с любов, която е най-великата и истинска заповед, преобразяваща човека и правеща го да разпознава кое е добро и кое - лошо.

Въвеждането на такива катехизаторски св. Литургии е в отговор на желанието и на миряните, които биха искали да участват по-активно и пълноценно в църковния и богослужебен живот.

Текст: архимандрит Поликарп

 

 

« предишна новинаследваща новина »